Monday, February 4, 2013

siakap stim & asam boi



Menu sihat. hehe Disebabkan cuaca sekarang tiba tiba saja hujan turun dalam keadaan panas terik kita mudah mendapat demam selsema, batuk dan sakit tekak. Memang perit tekak sewakta gejala ini berlaku pada tubuh badan kan. 
Sekali sekali makan lauk cara begini baik untuk kesihatan...macam lah doktor pulak. Apapun nie lah saja hidangan utama . 

Siakap stim asam boi

1 ekor ikan sederhana besar
1 -2 biji asam boi
2 inci halia- di racik halus
2 ulas bawang putih di jadikan pes
2 btg serai- dipotong halus atau di ketuk saja terpulang
daun ketumbar
cili padi - di cincang halus
carot- di potong secara ribbon
serbuk lada hitam
garam secukup rasa.
sedikit minyak

Ikan di bersihkan dan di lumurkan dengan pes bawang putih, serbuk lada dan garam biarkan sebentar.
Masuk kan ikan kedalam mangkok yang beralaskan kertas foil /daun pisang.
Masukan sedikit air, asam boi, serai,dan sedikit minyak (beberapa titis saja)

Tutupkan kertas foil dan kukuskan dalam kukusan selama 15-20 min sehingga masak.
Buka kertas foil dan letakan cili padi,carot dan tutup sebentar utk layukan saja.
Waktu hidang barulah di taburkan dengan cincangan daun ketumbar.


Nota: saya suka cicah ikan dengan sos kicap manis yang di tambah sedikit cili padi dan air limau nipis....sedap

1 comment:

Sue @ Nenie said...

Salam kak..wahhh betul2 sedap ni....