Assalamualaikum di hari selasa. Ada yang masih bercuti sakan dan di Kedah ..pejabat dah di buka . Ynag bestnya budak sekolah...alahai sampai seminggu bestkan. Tapi lepas cuti panjang nie hari sabtu sekolah ganti....adus mulalah nak ponteng...sakit sana sini walhalnya tak mau pergi sekolah sebab gambar karton banyak ...
Hari ini hidangan utama adalah Kari ikan kembong saja ,bersayur kobis lemak , sambal belacan berulam timun dan ikan ini.
Selalu je kita masak ikan salmon sebab my yonyon suka makan atau ratah ikan nie. Saya tak berapa sangat saya lebih gemar ikan kembung grill cicah dengan air asam...eeerrr baru best. Nie ala ala barat .
Ikan salmon nie saya perap sebentar agak agak 30 min sebelum di grill .
Bahan perap adalah sour milk ,lada hitam , herba thyme dan sedikit garam.
Panaskan sedikit butter di atas grill pan...dan panaskan kepingan salmon sehingga masak.
Setelah masak alihkan ikan ke dalam piring dan gorengkan kepingan bawang besar agak layu dan di angkat.
Hidangkan ikan bersama sos butter dan bawang serta air perahan lemon .
No comments:
Post a Comment