Asalamualaikum ...maaf ye pengunaan ayam negro ini .Bahaya jika di salah tafsir haha kacau nanti .
Ayam ini sebenarnya saya adaptasi kan dari menu nasi kandar kawasan gertak sanggol...waktu saya berkerja dulu salalu saya kawan saya Si Tony Cheah tu akan tolong belikan untuk kami awal pagi.
Ayam nie sangat enak di makan bersama nasi kandar berbau harum bawang goreng .
Sekarang nie saya pun tak pasti semada kedai itu masih wujud atau tidak...sebab saya jarang ke kawasan itu.
Hari ini saya gandingkan haruman ayam negro bersama dengan nasi ayam dengan sedikit ubah suai pada resepi ayam nya saja. Bahan bahan dalam memasak nasi ayam masih sama.
Resepi ini telah di ubah suai untuk nasi ayam sebab jenis berkuah tu untuk di makan dengan nasi putih .
Ayam grill Negro
Olahan: Citarasaku
8 peha ayam
Biji bawang merah di racik nipis
cili kering kisar (ikut kepedasan yang diperlukan)
½ botol kicap manis
Sedikit madu dan minyak masak
CARA:
1. Bawang yang telah diricik (mayang) dibuat bawang
goreng. Setelah goreng blender kasar atau di tumbuk sedikit hancur.
2. Ayam dibersihkan dan perisakan dengansedikit garam dan
lada sulah . Kukuskan sebentar. Air ayam dari kukusan boleh lah di masak nasi .
3. Tumis lada kering kisar hingga terbit minyak atau
garing.
4. Lumurkan pes cili yang telah di masak pada ayam dan
masukan bawang merah dan kicap dan sedikit madu dan minyak. Perapkan selama 30
min atau lebih.
5. Panaskan oven bolehlah di grill ayam sehingga masak.
1 comment:
Cantiknya ayam grill negro tu... berkilat!
Post a Comment