Menu yang paling ringkas untuk makan tengahari semalam. Ikan ,sayur dan berkuah hehe senang kan.
Disamping lauk tambahan udang masak sambal dan udang goreng ranggup ...kenyang sangat. Kenapa dua lauk mengunakan udang. Sebabnya sorang tak makan pedas dan sorang lagi nak makan bergoreng.Peningkan last kita half kan udang tu jadikan dua hidangan...hehe semua dapat enjoy .
Bi;a ikan di stim dengan pes tomyam ...rasanya lagi sedap tapi untuk orang yang sakit tekak...tidak di sarankan laa...nanti lambat baik.
Ikan bawal steam berperisa tomyam
Olahan Citarasaku
1 ekor ikan
2 atau 3 tbs pes tomyam
1 btg serai di ketuk
3 helai dun limau purut
cili padi secukup rasa
ceri tomato ...tomato biasa pun ok
cendawan
daun ketumbar
sos ikan
Panaskan kukusan. Pes tomyam di campur dengan air agak agak 1 cwn dan tuang kedalam pinggan yang hendak di kukus. Masukan ikan , daun limau dan serai.
Oerisakan dengan sos ikan atau garam . setelah masak tutp api dan taburkan dengan daun ketumbar dan cendawan . Dengan stim yang masih panas ,cendawan akan masak dan nampak segar.
1 comment:
Lagi sempoi lagi lah naik selera kan Noor....kang 2 pinggan makan tak sedor! hehe
Post a Comment