Thursday, February 14, 2013

lemon poppyseed

Dah hampir terlupa dengan kek ini . Tiba tiba kelmarin my Yonyon minta buatkan kek nie. Siap cakap letak manisan lemon tu lebih sikit. Alahai bila kita sudah berusia kek manis manis gini hendak lah di jauhi. Tapi memandangkan dah di minta ...kita buat lah sebiji. 
Tapi waktu saya makan saya potong bahagian sugar icing ....takut.memang fobia habis jika manis. Alhamdulilah setakat nie check bacaan 5.2 so kira ok lah. Amin.
Jika ikut saya buat kosong dan lapis dengan cream cheese pun sedap masam masam lemon memang ngam dengan cheese .
Apapun my Yonyon bukan main enjoy lagi makan sehingga tinggal sebelah saja. Rasanya kena stop dari dia makan habis ...hehe continue hari lain pulak. Air hari ini kena minum air suam kosong saja.....no sugar sugar .
Menakutkan bila icing manis yang di pukul bersama parutan kulit lemon dan air lemon. 




Lemon Poppy Seed cake
Bahan :
230gr mentega
175gr gula halus
4 butir telur
1 sdm pure extrac buah lemon (dari 1 biji lemon ukuran sedang)
290gr Tepung cake/tepung gandum
1/4 sdt garam
1 sdm ovalette
3 sdm sunquick
1 sdt baking powder
biji poppy secukupnya -3sudu makan

Icing utk hiasan atas cake :
120gr icing sugar (ayak)
2 sdm sunquick
3 sdm air perahan lemon
Cara :
Mixer mentega,ovallette dan gula sampai putih dan kembang.masukkan telur satu persatu.mixer lagi sampai kembang.bila sudah kembang masukan tepung cake yg sudah diayak dengan baking powder.masukan lemon dan sunquick.mixer dgn kecepatan rendah.last masukan biji poppy. aduk hingga rata. tuang dalam loyang yg sudah dioles mentega dan alas dengan kertas roti. bakar dalam oven dengan suhu 170C selama 50 menit.
Cara membuat icing/glaze:
campur gula icing dengan sunquick dan fresh orange juice.mixer dgn kecepatan sedang selama 2menit. bila cake sudah mateng/masak,dinginkan.Hias atas cake dengan icing, kalau icing sudah kering, potong dan sajikan.

2 comments:

Nooriah Abdullah said...

salam Noor
nampak cantik kek tu, tapi tak tau biji poppy tu cemana ek hehee jakunis sikit akak ni

inahar ali said...

Woww nmpak mengancam kek noor nih..any buttercake pun mmg akak suker!!