Friday, August 30, 2013
ketam goreng ranggup
Peminat ketam mesti suka makan ketam yang di goreng begini. Sesekali terasanak makan ketam cicah dengan sos cili saja. Hidangan tengahari tadi disamping menu lain yang simple. Asyik makan ketam lauk lain dah tak nampak . Resepi yang simple saja.
500 gm ketam - di potong dua jika ketam besar potong 4
secukup serbuk kunyit
secukup garam
Ketam yang di bersihkan di perap sebentar dengan garam dan kunyit
Bahan ini di jadikan pes untuk salutan. Bancuh dengan air tidak terlalu pekat
3 tbs tepung gandum
1 tbs tepung beras
secubit garam
air ikut kepekatan
sedikit minyak
Panaskan minyak sederhana panas masukan ketam yang telah di perap kunyit kedalam larutan tepung. Salut kesemua ketam dan goreng ketam sehingga garing . Bila kesemua ketam di goreng dengan lebihan minyak gorenglah bawang untuk di taburkan pada ketam.
Labels:
variasi makanan laut
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment