Tuesday, August 13, 2013

oreo black beauty


Pertama kali mencuba buat dan rasa biskut nie. Semasa akhir minggu berpuasa baru sempat melihat biskut nie dari blog CitarasaWan memaparkan pelbagai biskut yang menarik dan sedap Saya pun tidak ketinggalan terasa ingin mencuba resepi biskut ini . 
Alhamdulilah sedap dan menjadi ...syukur.


Biskut Oreo Black Beauty
sumber: Citarasawan

Bahan A
280gm mentega
200gm gula kastor

Bahan B
250gm tepung gandum
50gm serbuk koko
30gm tepung jagung
20gm biskut oreo (buang krim dan kisar halus)
1/2 sudu teh baking powder

Hiasan
Putih telur
Biskut oreo (dibuang krim dan dikisar kasar)
coklat masakan putih dicairkan
croquant

Cara-cara :
1. Pukul bahan A hingga kembang.
2. Masukkan bahan B, gaul rata dan uli menjadi doh yang lembut.
3. Paipkan dengan nozzle bulat dan bentukkan memanjang. Sapu putih telur dan tabur serbuk oreo diatasnya.( Maisya tambah sedikit tepung supaya adunan tak terlalu lembut dan kemudian just gentel bulat-bulat dan golekkan terus ke dalam serbuk oreo, tak perlu putih telur. Letakkan ke dalam papercups)
4. Bakar pada suhu 150c selama 30 minit.(Maisya bakar dengan suhu 160 C, api atas dan bawah, selama 15 minit. Pusingkan tray selepas 10 minit)
5. Sejukkan dan paip dengan coklat putih dan tabur dengan croquant.

3 comments:

JaSSNaNi said...

sedap nampak... tak banyak kuih raya nampak tahun ni kat kampung.. ramai yg hidang kerepek je.. :)

Noor Yusoff said...

Jassnani ...rasanya org dah jemu dgn cookies yang nampak cantik tapi rasanya hampir sama. Apapun kuih tradisi lagi memikat jiwa tambah lagi kerepek sambil makan sambil berborak kan.

Zakiah Jamaludin said...

Salam. Nak Tanya biskut ni sepatutnya texture dia keras/rangup atau lembut lepas siap bakar semua? Sbb bila saya buat n bila nak makan but skit ni lembut n tak rangup . tq