Saturday, August 31, 2013

masak lemak ketam bernenas


Dalam berbagai jenis makanan berkuah saya paling suka makan kuah masak lemak ketam . Alhamdulilah hari ini saya dapat menikmatinya.  
Saya buat dalam portion yang sedikit memandangkan hb dan anak kurang suka jenis begini . Rugi kan sebab mereka lebih suka kari dan kari .
Kebanyakan masak lemak hampir lebih kurang sama saja tapi saya buat jenis tumis dan terdapat jintan manis di dalam kuah. Jadi rasanya agak berbeze sedikit.

Masak lemak ketam bernenas

Bahan-bahannya:
4 ekor ketam
Setengah biji nenas di hiris nipis
2 helai daun kunyit – disiat dan disimpul
Sedikit santan pekat
100ml santan cair
1 keping asam gelugor
Garam, gula, dan serbuk perasa

Bahan-bahan dikisar halus (menggunakan blender):
1 inci  kunyit hidup
1 biji bawang besar  
 3 ulas bawang putih
1 tsp jintan manis
5 biji cili padi merah
Air secukupnya

Cara Membuatnya:
1.Panaskan sedikit minyak . Tumis bahan kisar sehingga naik bau  masukan ketam  . Masukkan  santan cair dan asam keping  .Biarkan mendidih dan ketam bertukar warna.
2 .Masukan nenas dan kacau . Masukan santan pekat dan perisakan rasa kuah . Jika semua dah secukup rasa masukan daun kunyit dan tutup api. Sedia untuk di makan.



No comments: