Monday, August 19, 2013

Sup ayam & tauge ...Thai style


Salam petang Isnin. Pagi tadi saya sibuk melihat lihat buku resepi masakan Thai yang saya beli dengan harga diskuan Rm6.90 ...harga asal Rm11.90 . Beli buku nie dah lama waktu menunggu anak membeli cd game dekat Pasific Seberang Perai sempat juga kita singgah di kedai Popular dan membeli dua tiga buku kesukaan.
Sekarang baru lah sempat melihat dan akan mencuba rasa setiap resepi ...insyallah .
Dalam paparan buku nampak macam best untuk di cuba dan sup ini adalah percubaan pertama.
Apapun setelah saya makan rasanya sedap juga ...berlemak macam sayur lemak tapi ada rasa jintan dan sedikit masam manis di tambah pula wangian dari daun basil ....jika sesiapa tidak suka daun ini boleh letak ketumbar saja.

Resepi saya salin semula dari buku.

Chicken soup with bean sprouts
Sumber: food lover  -Thai food

For the curry paste
1 chili, chopped
1 shallot, chopped
1 stalk lemongrass, crushed and chopped
Thumb size ginger peeled and grated – saya ketuk saja
1 tsp ground cumin
1 tsp  turmeric --- saya guna kunyit hidup


For the soup
4 chicken breast,skinned
2 tbsp sesame oil
2 cloves garlic, chopped
Thumb size ginger, peeled and grated
1 stalk lemongrass , crushed
200 gm / 2 cups bean sprout
500 ml  / 2 cups of chicken broth
400 ml coconut mik
1 tbsp fresh cilantro ,chopped
2 tbsp fish sauce
2 tbsp lime juice
1 tsp sugar

1.Put all the curry paste ingredient into a mortal or blender and grind to a paste.
2.Poach the chicken in a pan of shimmering salted water for 5-8 min. Take out off the water then tear the meat into pieces.
3.Heat the oil in a wok. Stir in garlic,ginger and lemongrass for 2-3 min then stir in 1 tbsp of the curry paste. Cook for 1 min then add the chicken .
4.Add the bean sprout,stir barely,then pour in the chicken broth and coconut milk and stir in cilantro.
5.Bring to boil and season with the fish sauce,lime juice and sugar. Remove the lemongrass ,ladle the soup into bowls and serve garnishing with mint leaves . ---saya guna daun basil




2 comments:

Mamasya said...

Aslmkum sis Noor

baru nak lwat blog kwn2.
ingatkan mcm sup biasa....tp bila tengok bahan2..sup berlemak.....satu kelainan.

Noor Yusoff said...

wasalam ...satu kelainan tapi bila makan rasa ok juga.