Monday, February 18, 2013

Blueberry Crumb Bars

Projek di petang hari mendung semacam nak hujan tapi bahang nya agak terasa jugak. Berhari hari tertangguh nak habiskn stok buah nie sebelum ianya lembik . Tadi check ...syukur masa segar lagi tak lembik apalagi kena rajin laaa.

Setelah keluar dari oven masih panas dan kena biarkan sejuk baru boleh di potong pada saiz kecil. Bila saya guna pan nie pasti saya teringat pada sahabat saya Yanie....pan ini di beri bersama beberapa alatan baking yang lain semasa ulangtahun kelahiran ....dah 3 tahun berlalu. Setiap kali saya mengunakan alatan baking Tanjung Malim mengikut posting kerja Hb. Alahai rindu la nak jumpa kengkawan semua.


Saya letakan lebihan icing masa nak ambil gambar ini. Hehe nampak berseri sikit dan masa hidang pun nampak menawan kan.

Resepi nie simple saja dan saya copy paste kat sini . 

Blueberry Crumb Bars
Adapted from AllRecipes.com

1 cup white sugar
1 teaspoon baking powder
3 cups all-purpose flour
1 cup cold unsalted butter (2 sticks or 8 ounces)
1 egg
1/4 teaspoon salt
Zest and juice of one lemon
4 cups fresh blueberries
1/2 cup white sugar
4 teaspoons cornstarch

1. Preheat the oven to 375 degrees F (190 degrees C). Grease a 9×13 inch pan.

2. In a medium bowl, stir together 1 cup sugar, 3 cups flour, and baking powder. Mix in salt and lemon zest. Use a fork or pastry cutter to blend in the butter and egg. Dough will be crumbly. Pat half of dough into the prepared pan.

3. In another bowl, stir together the sugar, cornstarch and lemon juice. Gently mix in the blueberries. Sprinkle the blueberry mixture evenly over the crust. Crumble remaining dough over the berry layer.

4. Bake in preheated oven for 45 minutes, or until top is slightly brown. (This took an extra 10 to 15 minutes in my oven.) Cool completely before cutting into squares.



3 comments:

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum..emmm buat kudap-kudapan diwaktu petang memang best ni...

Mamasya said...

Aslmkum
belum pernah buat crumb bar gini.potong kecil2...dihias nampak menarik .
re; mmg pengalaman menarik...dulu baca kisah nasi Musa dan Qarun....ni dpt tengok sendiri dan terbayang2 keadaan masa dulu...

Noor Yusoff said...

Su la sikite >>> betul tu bila poton kecil kecil senang nak makan hehe.

Mamashya>>> nampak comey sikit lagipun crumb kat atas tu mudah rapuh. Saya suka baca catatan awak terasa mcm saya ada bersama haha...sabar menanti entry seterusnya.