Sunday, February 24, 2013

boston pie


Assalamualaikum baru hari ini  ada kelapangan sedikit maka dapat lah kita mengupdate blog . Dengan pie boston nie. Nampak sedap dan memang ianya berbaloi di cuba.
Saya melihat boston pie nie dalam Dinner drive in .....Guy Ferri chef Afc. Nampak macam best sangat dan tergerak hati untuk mencuba. Hehe jika tak cuba macam mana nak tau ...sedap ke tidak .
Apapun saya gembira sangat sebab berjaya memcuba.
Waktu saya cari resepi ada banyak versi mengikut negeri tapi bahan asas adalah kek sponge dan custart serta di lapisi dengan coklat ganache...nampak agak mudah.
  
Setelah meneliti resepi saya akhirnya membuat versi sendiri berdasarkan resepi chef tempatan. Manakala custart pula dari 


Kek Span Vanila / lemon
Sumber:Buku Resepi/Chef Noraini Zakaria

Bahan:
120g gula kastor
10g ovalette
4 biji telur gred A

130g tepung kek}
1 sudu teh serbuk penaik}--(A) diayak

40g air 
60g minyak masak/mentega cair
1 sudu teh esen vanila

Nota: saya tambah parutan lemon dan air perahan lemon

Cara membuat:
1.Griskan acuan kek bulat berukuran 8'' atau 9''.Lapis dg kertas serap minyak. Panaskan ketuhar pada suhu 180'C.
2.Satukan gula kastor.ovalette,telur & bahan (A) ke dalam mangkuk pengadun.Pukul dgn kelajuan perlahan untuk sebatikannya.Tukar kelajuan tinggi & pukul lagi hingga kembang selama 5 minit.
3.Perlahankan kelajuan dan tuangkan air & esen vanila.Pukul lagi dengan kelajuan tinggi selama 5 minit hingga adunan ringan dan gebu.
4.Masukkan minyak atau mentega.Dikacau sebati.
5.Tuang adunan ke dalam acuan.Bakar selama 45 minit.
6.Setelah masak,terlangkupkan agar ia tidak mendap. Selepas 5 minit,terbalikkan semula dan lorek tepinya dengan pisau dan keluarkan kek. Biarkan ia sejuk.


Pastry Cream
Chef : Aswady 

625 ml susu segar
5 nos kuning telur
150 gm gula kastor
40 g tepung kastad
20 gm tepung jagung
1 sudu teh vanila - saya gantikan dgn parutan kulit lemon dan perahan lemon sedikit   

Panaskan susu . Gula tepung kastad, tepung jagung ,dan telur di kacau sebati. Bila larutan susu panas...masukan sedikit sambil di kacau sebati dan masukan lagi sehingga larut. Masukan kembali kedalam periuk dan di kacau sehingga agak kental . Biarkan sejuk sebelum di lepas di atas kek .

Lapis kek dengan coklat ganache.

1 comment:

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...uuiihhhhhh..nampak menarik sangat....