Sunday, June 10, 2012

Kuih Ketayap aka Dadar

.
Di petang Ahad yang sekejap mendeng sekejap panas terik saya pun jadi pening rasa macam nak deman. Apalagi cepat cepat ambil panadol .Hmmmm lega sikit.

Selesai saja masak untuk lunch kita cepat cepat prepare kuih. Lunch hari nie kita masak kari ikan potong senangin, sayur lemak sawi dengan udang,ikan kembong goreng dan air asam saja.

Petang nie saya buat kuih orang lama pulak. Masa kecik kecik dulu mak selalu buat kuih nie sebab senang dan murah harga nya. Tapi walaupun belanja murah ianya berbaloi sebab yang mahal belum tentu sedap ...dan yang murah juga sedap. Mak selalu saja buat kuih begini time berbuka puasa waktu kami kecil dan cucur ikan bilis. Nostalgia sekali bila teringat time tu siap beratur piring kuih masing masing...sebab mak tak mau kita berebut.

Kuih ketayap

Sumber : MyResepi

utk kulit

  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 biji telur
  • 2 helai daun pandan
  • 1 1/2 cawan santan 
  • 1 1/2 sudu kecil garam
  • 2 sudu besar minyak masak
  • Beberapa titik pewarna hijau
  • utk inti
  • 1/2 biji kelapa parut
  • 3/4 cawan gula merah (boleh dikurangkan)
  • 1 helai daun pandan

Cara-cara

  1. untuk inti; Masukkan kelapa parut dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan. Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah selama 10-15 minit. Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.
  2. Untuk kulit; Kelapa parut tadi di blend dengan daun pandan dan perah, ambil patinya. Jika u all guna santan segera, just blend dengan daun pandan dan tapis. Ambil tepung masukkan ke dalam mangkuk letakkan secubit garam dan campurkan pati santan yang telah di blend dengan daun pandan tadi. Kacau sehingga sebati . Kemudian masukkan telur serta minyak dan kacau lagi. 
  3. Panaskan pan, letakkan sedikit minyak dan sendukkan 1 senduk adunan tadi dan layangkan pan agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus masukkan inti dan gulung. (Cara gulung; , lipat kedua dua tepi sedikit dan gulung melentang. Ulangi sehingga adunan tadi habis. Siap untuk disantap


5 comments:

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wow! kuih dadar sedap ni.. nak2 kalaun inti kelapa durian waduhhh sedapnya...

ummiaisyah said...

salam k noor...
kuih ni feberet sy ni..kalo masa kecik dulu mmg ni je la kuih kita selain dr cucur tu..mn ada naget,sosej cam budak skrang..mak sy kalo buat beso-beso..kenyang mkn seketui..heheheh

HomeKreation said...

Baca citer Noor tu, teringat kisah Along & adik-beradik waktu kecik... pun siap pinggan masing2 xleh rebut2. Dulu2 mmg disiplin kuat. Kuih ni dulu mak Along jual mmg laku sangat.

ibundo said...

kalaua dapat gula anau yang ori untuk buat inti ni, sedapnya...

Mamasya said...

Salam k.Noor. suka kuih ketayap ni...ingat dulu kalau mkn...intinya buang separuh tak suka manis....tp skrg semuanya telan...hi..hi.
re; fatir bread org Arab mkn cicah dg madu atau cheese masam. tp kalau beli sy cicah dg kuah kari...sbb rasa mcm roti canai..