Friday, June 8, 2012

Hokaido Chiffon cupcakes

Alhamdulilah tercapai jua hasrat untuk membuat cupcake nie. Asal resepi dari blog Wendy tapi selepas terlihat dari Blog MamaFami terus hati kita jatuh hati melihat gambar MF yang tersangat Gebusss.
Benar ...jika tak buat rugi laaa... sebab selain dari gebu ianya sangat lembut ...rasa macam kapas je. Tak caya cubalah buat...pasti nak ulang buat sebab tak jemu.

Apapun kita nak berterima kasihlah pada MF sebab gambar itu telah menarik hatiku untuk memintas list yang lain.

 

Resepi ini saya ambil dari Mf sebagai rujukan saya. Sekiranya anda nak lihat cupcakes Mf sila lah klik DISINI

HOKKAIDO CHIFFON CUPCAKESPosted by MamaFaMi
Source : DG of Tested and Tasted


Chiffon Cupcake
Ingredients :

2 egg yolks
Pinch of salt
20g corn oil
20g fresh milk
½ teaspoon Vanilla essence
25g cake flour

2 egg whites
40g sugar
¼ tsp cream of tartar

Method :

1. Preheat the oven to 170C
2. Use hand whisk to whisk egg yolk, salt until creamy. Then add oil, milk and vanilla essence.
3. Add in flour mixture into yolk mixture. Put aside.
4. Beat egg white and cream of tartar until big bubbles formed, then add the sugar a little at a time and beat until medium stiff perks formed.
5. Pour ½ egg white mixture into flour mixture and mixed well, then pour this into the rest of the egg white and mixed well.
6. Bake it for 20 minutes or until cooked.
7. Leave it cool. (I turned each and every cup upside down and leave to cool)








5 comments:

rahel said...

Wah..nampaknya skarang musim hokkaido chiffon cake..jeles banget gue tengok..sedap ni..

CitarasaKu said...

Rahel >>>hehe memang best dan ringkas nak buatnya.

Shahriah Abdullah Novelis said...

Wow! cantiknya... nampak sedap dan cup cakes tu cantik benor!

CitarasaKu said...

Shahriah>>> kita suka dgn resepi nie sebab lembut .Cubalah resepi nie mmg best.

MamaFaMi said...

Kak Noor...

Sedap kan kek ni, tak tipu punya. Hehehe... Cantiklah casing cupcake Kak Noor. Oh ya, Kak Noor terbalikkan tak kek tu lepas keluar dari oven? Kalau resepi asal, dia tak suruh terbalikkan tapi kita terbalikkan sebab tak mau kek kita pancit.. :D Tu agaknya dia menten montok! Hahaha..