Monday, April 8, 2013

sup tulang pedas...

Sup tulang pedas....haha di waktu panas gini. terasa nak makan makanan yang berkuah. Apapun memang enjoy bila dapat makan sup tulang yang segar dengan sedikit perahan air limau nipis siap dengan daun bawang goreng dan cili padi memang terangkat....kata orang penang laaa.

Sup tulang pedas
Olahan : Citarasaku

Bahan-bahan ( 5 org makan )

    ½  kilo tulang lembu
    1 biji bawang besar
    4 ulas bawang putih (d ketuk)
    1 btg kayu manis
    2 biji buah pelaga
    2 biji bunga lawang
    4cm halia
    5 biji cili api
    2 biji tomato potong 8
    2-3 batang daun saderi
    garam, serbuk perasa secukupnya.

Cara-cara

 Tumiskan bawang putih, bwg besar, kayu manis, bunga lawang,pelaga dan bahan kisar terdiri dari bawang dan halia.
Biarkan semua bahan-bahan sampai naik bau @ kekuningan.kemudian masukkan tulang dan tumiskan sekejap sebelum masukkan air.
Biarkan sampai mendidih kemudian masukkan  cili api. Rebus sampai daging tu lembut ckt baru masukkan garam,
Biarkan sebentar kemudian masukkan tomato, daun saderi  dan tutupkan api.  Perahan air limau ketika  menghidang. Taburkan bawang merah goreng dan daun sup ….harum dan segar.



5 comments:

JaSSNaNi said...

memang pun.. terangkat wooo.. sedap tu sup tulang pedas2 gitu..

Chah said...

Serlllpppp...cemana bunyi sedap saya tu? Sebelah tgnsuap sup. Sebelah lg lap peluh....

Ayam said...

>>>Jassnani >>> hehe sekali sekala kan selalu tak boleh la nanti kolesterol pulak.

>>>Chah....hehe slurppppp pastu cari air

Gee® said...

Sedapnyaaaa...

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...Sup tulang...dapat hirup kuah nya memang besttttt