Monday, April 22, 2013

grill peha ayam berjintan

Dua tiga hari nie asyik masak ayam je. Apapun nie request dari si Yonyon nak makan sebab aritu dia makan nasi yang kita masak dengan kengkawan di class tempohari sedap katanya so nak kita buat resepi yang sama. Sebenarnya dah banyak kali kita masak nasi bukhari nie tapi dengan cara berbeza. 

Grill peha ayam berjintan

10 ketul peha ayam
2 sdb minyak sapi

Bahan A:
2 labu bawang besar
7 ulas bawang putih
5 ulas bawang merah
2 sdb jus limau nipis
1 sdt serbuk kunyit
1 sdt serbuk cili
200 gm yogurt
sedikit garam dan gula secukupnya

Bahan B:

5 tangkai cili kering - rebus dan mesin
1 sdt biji ketumbar       #
1 sdt jintan manis         #
1 sdt garam marsala 
                                   # - goreng sekejap hingga naik bau dan di tumbuk halus
Gaulkan ayam dengan perapan A. Perap selama 1 jam
Kemudian masukan bahan B dan gaul sebati.
Setelah sebati sapukan dengan minyak sapi sebelum di grill .
Bakar pada suhu 180 di atas dulang sehingga masak.


 Nasi bukhari nie memang sedap . Nasi di makan bersama dalca sayur dan jelatah timun nenas.


1 comment:

rahel said...

Sedapnya...lengkap dengan setnya lagi...