Projek buat daging burger sebab ada lebihan daging kisar yang buat meatball tempohari banyak lagi. So nampaknya menjadi juga buat daging burger sendiri. Kita boleh letak apa spice yang kita suka.
Mulanya rasa macam tak berani cuba tapi dengan adanya resepi nie menjadi juga ...lebih kurang sama resepi buat meatball cuma tambahkan daun ketumbar cincang saja. Resepi ini saya ambil dari blog Tlc..dan dengan ubahsuai ikut tekak melayu. Jadilah burger bakar style saya.
Resepi daging burger
Olahan: CitarasaKu
500gm daging cincang - isi daging yang di blend halus) - saya beli readymade
2 ½ tbs serbuk paprika
2 tbs garam
2 tbs serbuk
bawang putih
1 tbs bawang
cincang (keringkan air)
2 tsp serbuk lada hitam
2 tsp mustard
1 tsp serbuk cayenne
Serbuk roti secukupnya
1 biji telur
Campurkan rempah lain jika suka…dlm nie saya tambah cincangan
daun ketumbar)
cara penyediaan :
Untuk burgers:
Campurkan isi
daging dalam mangkok dan masukan kesemua rempah dan gaul sebati.
Setelah
sebati campurkan sebiji telur dan kacau
hingga sebati dan masukan serbuk roti ..agak boleh bentuk . Bahagikan kepada beberapa bahagian ..(berapa biji bola )
Bola bola kecil yang kemudian nya di tekan nipis dan
bentukan bulat leper serta salutkan dengan sedikit minyak. Panas kan grill pan dan masak daging burger 3-4 min
sebelah dan alihkan sebelah lagi sehingga masak
.
( Jika tidak suka grill boleh kukus juga …panaskan
pengukus dan kukus selama 7 min.)
Note : Dried herbs, such as basil, thyme, oregano,
marjoram, or sage may also be added depending on the flavor profile desired.
4 comments:
besh kan Kak Noor mkn beger buatan sendiri...lebih pure..lebih power!
Wah sure lebih sedap ni...air tangan sendiri...
>>ummi....bila rajin nak mencuba jadi la dia..heh
>>Rahel ....alhamdulilah sedap bila burger di buat ikut tekak kita.
Tentu rasanya lebih sedap ni sebab buat burger sendiri... boleh bubuh apa yang kita suka!
Post a Comment