Asalamualaikum....memulakan hari dengan segelas susu hehe dan roti craker tapi pagi ini berubah sikit dari crakers menjadi murtabak.
Dulu dah pernah buat murtabak camnie tapi berintikan daging dan kentang. Kelainan kali ini mengunakan sardin tin....next boleh letak ayam pulak kot hehe..
Resepi kali ini saya kopipaste dari blog fiza nordin
Murtabak Sardine Cheese Cracker
Bahan²
Untuk Inti
1
tin kecil sardin
1
biji bawang besar -didadu
2
ulas bawang putih - tumbuk
1
inci halia - tumbuk
1
sudu besar cili kisar
1sb
serbuk kari + sedikit air (jadikan pes)
garam
&; gula secukup rasa
2
biji telur
Bahan²
Untuk Topping
Biskut
Cream Crackers secukupnya
1
cawan susu UHT
1
biji telur (untuk lapisan terakhir)
Cara² Untuk Inti
1. tumis seketika bawang putih dan halia yang ditumbuk
hingga wangi. Masukkan cili kisar & pes serbuk kari. Kacau hingga naik bau.
2. masukkan bawang besar yang didadu...kacau hingga
wangi.
3. masukkan sardin, hancur2kan sardin dengan menggunakan
sudip.
4. perasakan dengan garam dan gula secukup rasa.
Ketepikan.
Cara² Untuk Melapis Murtabak
1. alas loaf pan @ apa² loyang yang digemari (seelok²nya
loyang segiempat) dengan aluminium foil.
2. sapu nipis permukaan dan sisi foil dengan butter @
minyak.
2. Celup sekeping biskut ke dalam susu (SUSU SAJA YA).Tak
perlu sampai kembang.. Cukup terendam saja dan susun dalam loyang. Susun
bersebelahan antara satu sama lain hingga memenuhi permukaan loyang.
3. Didalam satu mangkuk, satukan inti sardin tadi dengan
dua biji telur. Kacau rata. Ambil sesenduk adunan inti tersebut dan ratakan
atas biskut yang telah disusun tadi.
4. Celup sekeping demi sekeping biskut cream crackers
dengan susu dan susun atas inti sardin yang diratakan tadi.. Buat macam mula2
tadi. susun berebelahan hingga menutupi permukaan inti. Jangan risau kalau
biskut pecah² sket, cover dengan kepingan kecil biskut pada permukaan yang
'rompong' tu..
5. lapis sampai inti yang terakhir.
6. Pada lapisan biskut yang terakhir, satukan baki susu
yang tinggal dengan sebiji telur, kacau sedikit. Susun kepingan biskut di
permukaan inti (TAK PERLU CELUP UNTUK STEP TERAKHIR NI)...lepas tu tuang adunan
susu + telur tadi atas permukaan biskut tadi.
7. Bakar pada suhu 150 C selama 30 - 45 minit
atau hingga perang... Selamat Mencuba
No comments:
Post a Comment