Friday, July 29, 2011

Kari ikan jenahak

Seminggu tiada kari my Yon yon dah bertanya. Kadang kala jemu nak makan kari naak juga tukar selera. Abah dia tak kisah apa yang di sajikan itulah yang di makan....no komen je. Senangkan tapi bila si yon dah mula tanya...emmm kena sediakan kari untuk dia. Lagipun stok isi ikan yang di beli di Tesco masih banyak pack lagi. Hari ini kita sediakan kari ikan jenahak saja. ..satu pack ada dua kepingan besar ikan. Cukuplah untuk menu tengahari ini. Nanti bulan puasa kari dalam seminggu mungkin 2 kali saja..selebihnya menu ringkas.
Kari ini lebih ringkas dan cepat di sediakan.Lebihan kari sedap di cicah dengan roti .

2 keping isi ikan jenahak- dilumur  garam kunyit serta goreng sebentar
5 ulas bawang merah}di hiris
4 ulas bawang putih}di hiris
1 bungkus rempah kari ikan}di campur dng air asam jawa
1 sudu the halba campur
2 tangkai daun kari  
1 biji tomato – di potong dua
6 biji kacang bendi
1 cawan pati santan
½ cawan air asam jawa
garam
sedikit gula-  utk imbangkan rasa masam dan masin
2 sudu teh minyak masak

Panaskan periuk dengan minyak.
Goreng ikan sebentar dan angkat .Tumiskan hirisan bawang serta bawang putih dan halba campur sehingga naik bau.
kemudian masukkan rempah yang dicampur dengan  air asam jawa.  Biarkan  rempah masak dan
masukkan  kembali ikan yang telah digoreng tadi , daun kari  dan tomato.
Biar sebentar dan masukan santan  bila mendidih kali kedua masukan kacang bendi dan garam secukup rasa dan satu sudu the gula . Siap

Nota: daun kari di masukan pada saat rempah masak utk bau yang lebih harum

1 comment:

MamaFaMi said...

Assalamualaikum tuan rumah...

Mak oi, gambar lauk kari tu amat menggoncang qolbu. Selamat berpuasa dan semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah SWT.