Monday, July 11, 2011

FETTUCCINE ALFREDO

Lepas sarapan roti dua keping dengan sibiji telor setengah masak tiba tiba jiran lama call ...nak datang rumah . Apa lagi bergegas la ke dapur mencari apa yang patut kan bila dah ada orang nak datang rumah. Selalu rumahku jika hari Isnin memang dapur tak berasap sebab my YonYon dan abahnya akan pulang selepas jam 6 ptg. So waktu lunch tu kekadang kita makan apa yang left over masa breakfast kalau tak kita puasa saja pada hari Isnin, Rabu, Khamis .Tiga hari ini memang confirm dapur hanya akan berasap waktu petang saja. Haha relax dan boleh nonton channel 393 Yo don't know women ...layan filem Korea pastu 706 lihat si Gaida, Paula dan Ina Garten di dapur. Ini lah routine kita seharian dok sorang sorang kat rumah selepas berkemas. Nak keluar bila ada kengkawan call saja itu pun melepak kat cafe lagenda atau kat kedai mamak nasi kandar. Oh....panjangnya celoteh ari ini...maklumlah kita masih sedih dengan kehilangan blog lama.

Resepi nie kita ambil dari blog ....dan copypaste kat sini....apapun memang sedap sebab lada tu kita tumbuk kasar bila makan memang terasa kepedasanya dan tak banyak rencah.

FETTUCCINE ALFREDO 
www.cooks.com/rec/view/0,1935,158179-244197,00.html

12 oz. Fettuccine
1/2 c. butter-saya guna olive oil
1/2 c. mushrooms
1 c. milk
1 egg yolk, beaten
1 can cream of chicken soup
1/2 c. grated Parmesan cheese
Salt and pepper

Bring 4 quarts of water to a boil. Add 1 tablespoon salt, cook fettuccine for 10 to 12 minutes - stirring to separate pasta. Drain (DO NOT RINSE). Set aside over medium heat.
In a large saucepan, melt butter. Saute mushrooms in butter. Add milk gradually. Reduce heat, gradually stir in egg yolk, cheese and chicken soup. In a large dish, (9 x 13) pour pasta and sauce mixture. Season to taste with salt, pepper, grated Parmesan cheese.


2 comments:

ijayuji said...

Salam kak! kita tak pernah nk cuba makan spaghetthi jenis gini, mmg sgt jakun kun hihihi..sedap agaknyer yer nanti nak cuba belilah, tgk org sana sini guna pasta mcm2 jenis hihihi... kita jer old fashioned :D

CitarasaKu said...

Ijayuji...akak suka ziarah blog awak sebab awak pandai masak. Bebalik pada pasta jenis nie rasanya sama berlainan bentuk macam kuey teow.