Kuih talam ini di buat semalam. Saya jarang membuat kuih talam sebab di rumah ini tiada pengemarnya ...jika nak makan selalu saja di beli di warung. Isi durian masih banyak lagi dalam tupperware nak buat tempoyak lepas ini.
Kali ini alhamdulilah nampaknya kuih saya mejadi. Hihi selalu ada yang tak jadi bukan salah resepi tau ...saya yang cuai masa bab mengukus nya.
Serimuka durian / Kuih Talam durian
http://eramli.blogspot.com/2009/04/seri-muka-durian.html#main
Bahan2
Lapis Bawah
2 cawan pulut
2 cawan santan cair
102 sudu teh garam
Lapis atas
3 cawan santan pekat
2/3 cawan gula perang
2/3 cawan durian ( itu ajer yang ada pun)
1/3 cawan tepung gandum
1/3 cawan tepung kastad
1 sudu makan gula pasir
1/2 sudu teh garam
Cara2
Untuk lapis bawah, rendam pulut selama 4 jam. (resepi asal takyah)
gaul semua bahan, masukkan dalam loyang yang telah di sapu minyak. Kukuskan sampai masak. Lepas tu tekan dan padatkan pulut.
Untuk lapis atas, kisarkan semua bahan (aku pakai blender jerr)dan tapiskan. Tuangkan atas pulut yang dah masak dan kukuskan 1/2 jam. Sejukkan dulu baru potong
No comments:
Post a Comment