Kari ini lebih ringkas dan cepat di sediakan.Lebihan kari sedap di cicah dengan roti .
2 keping isi ikan jenahak- dilumur garam kunyit serta goreng sebentar
5 ulas bawang merah}di hiris
4 ulas bawang putih}di hiris
1 bungkus rempah kari ikan}di campur dng air asam jawa
1 sudu the halba campur
2 tangkai daun kari
1 biji tomato – di potong dua
6 biji kacang bendi
1 cawan pati santan
½ cawan air asam jawa
garam
sedikit gula- utk imbangkan rasa masam dan masin
2 sudu teh minyak masak
Panaskan periuk dengan minyak.
Goreng ikan sebentar dan angkat .Tumiskan hirisan bawang serta bawang putih dan halba campur sehingga naik bau.
kemudian masukkan rempah yang dicampur dengan air asam jawa. Biarkan rempah masak dan
masukkan kembali ikan yang telah digoreng tadi , daun kari dan tomato.
Biar sebentar dan masukan santan bila mendidih kali kedua masukan kacang bendi dan garam secukup rasa dan satu sudu the gula . Siap
Nota: daun kari di masukan pada saat rempah masak utk bau yang lebih harum
1 comment:
Assalamualaikum tuan rumah...
Mak oi, gambar lauk kari tu amat menggoncang qolbu. Selamat berpuasa dan semoga segala ibadah kita diterima oleh Allah SWT.
Post a Comment