Saturday, July 16, 2011

GULAI IKAN TALANG MASIN DENGAN NENAS


Cuaca mendung bagai nak hujan tapi tak hujan lagi. Mendobi hari ini kain pasti tak kering. Simpan untuk esuk hari . Mendung begini nak makan apa ye...untuk lunch nanti. Memang malas nak keluar kedai. So selongkar dalam petisejuk saja. Ikan talang kering masih berbaki . Ikan kering jika di simpan dalam petisejuk tahan lama dan tidak berbau hapak. Dan resepi hari ini gulai ikan kering dengan nenas. Baki nenas nanti dapat ku grill dengan sedikit brown sugar emmm sedap tau. Tak percaya....cuba lah sendiri .

GULAI IKAN TALANG MASIN DENGAN NENAS

200 gm ikan talang masin – campuran tulang dan isi ikan talang
1 paket kecil rempah kari ikan kering - guna 'Adabi'
1/2 biji nenas  - di hiris nipis
1 biji cili hijau
1 biji terung- di potong kecil
1 biji ubi kentang- potong kiub
2 ulas bawang merah - tumbuk lumat
Semangkuk santan pekat

Bahan tumis darat
½ inci halia- di hiris nipis
5 ulas bawang merah - dimayang
2 ulas bawang putih – dimayang
2 biji cili kering
3 camb minyak masak

Cara-Cara:

1. Ikan kering dipotong kecil, basuh dan ditoskan

2. Rempah kari direbus  dengan 1/2 cawan air dan bawang yang di tumbuk lumat .

3. Masukan ikan . ubi dan ubi . Biarkan mendidih dan ubi empok .Masukan nenas .

4. Bila dah mendidih, masukan santan dan cili hijau . Rasakan masin dan manis. (jika suka tambah sedikit gula)


Tumis Darat
 Panaskan minyak dalam kuali, tumis bawang ,halia ,bawang putih dan cili kering  hingga sedikit garing garing .
Bila dah garing masukkan bawang goreng  bersama minyak kedalam kari dan tutup periuk 

No comments: