Monday, April 30, 2012

Menu hari ini


Hari ini kita nak share dua daripada menu kita buat waktu lunch tadi. Kita masak kari udang dengan kacang panjang dan nenas.
Menu sayur pun terdiri dari bahan yang sama gak...nampak boringkan. Tapi sebab sayur kacang nie jenis yang tak dapat bertahan lama dalam simpanan sebab itu saya kena masak jugak . Rasanya jika esuk hari sayur nie tak ranggup bila di goreng.
Sayur kacang panjang sebab goreng di tambah pula dengan tauhu satu gandingan yang memang sedap.
Waktu mengoreng sayur nia kebiasaan nya saya akan goreng tauhu dulu dan dipotong memanjang . Jadi bahan di dalam sayuran itu akan di serap oleh tauhu dan jadikan ianya lebih sedap.


Kerang tumis serai kita masak untuk YonYon sebab dia memang suka makan kerang.





8 comments:

rahel said...

Selamat petang..
mengancam kari udang tu..tambahan pulak dg sayur kcg panjang..perghh..mantap..nak bawak balek kerang tu..nak masak sambal belcan..hehe.
Sayang,nanti singgah dapur Rahel ambil kalender bulan May yer..

ogyep yummy mellow said...

semalam ogyep buat kacang panjang ngan tempeh... hari ni, jumpa kacang panjang ngan tauhu pulak... mcm ada chemistry je kita ni kan... sedapppppp..

atie @ ejay said...

waaah tergoda tengok kehijauan kacang panjang tu:)

Shahriah Abdullah Novelis said...

SAlam... wahhh ini memang SELERAKU... suka lauk yang simple... itulah yang sedap!

HomeKreation said...

Aslmkm Noor cayang.... fuh, ngancam nya segar bugar sayur nya.

CT Delima said...

As'salam Noor

kalau lauk2 macam ni ct makan nasi sikit aje, meratah sayur aje yang lebih..hehehe

Gee® said...

Sedap meratah sayur camni kan... tumpang makan boleh?

CitarasaKu said...

Rahel >> kita dah ambil dah kalender awak tu..hehe

Ogyep>>kita mulanya do cari tempe la malangnya tempe yang nak di beli tu kurang elok hehe kiranya tauku tu sebagai ganti. teringin gak nak makan dgn tempe.

Shahriah> Hehe saya mmg suka simple sebab cepat sedia dan cepat boleh rehat.

Along>>Sayur yang di petik dari kedai Hehe...kita rendam jap dalam air bergaram bagi nampak segar sebelum goreng.

CT >>> versi diet la zaman single mingle dulu.

Gee >> Hehe boleh sila sila ke pondok saya di pinggir pekan.