Wednesday, February 1, 2012

Rasberry swirl cupcake

Selamat petang....hari ini kita sajikan minum petang dengan kek rasberry pulak. Actualy buah rasberry beli dah masuk dua hari dalam petisejuk jika tidak ada tindakan segera ianya akan berakhir dalam cikTong . Sayang dan membazir oleh itu seawal pagi tadi kita dah mula membaking cuppie yang cute saiz sebab papercup yang tebal tu tiada dalam simpanan. Maka dekonya kena simple saja dan deko jenis begini sekejap saja dah siap. Manakala resepi asal yang telah di ubahsuai sedikit saja oleh saya di ambil dari Rima.
Dengan sedikit penambahan warna kek berubah kepada kemerahan macam velvet kek tapi berperisa rasberry dan kerim hiasan mengunakan fresh cream bersama sedikit jem yang sama bagi mendapatkan warna pinkish.

Condensed Milk pound cake
sumber : Rima
240g good quality butter
90g sugar
1/2 tsp salt
1 cup (304g) condensed milk
3 tsp vanilla paste
240g cake flour
1 1/2 tsp baking powder - I used double acting
4 large eggs
Method
- Sift cake flour and baking powder together. Set aside.
- Cream butter and sugar together till light and fluffy.
- Add in salt and vanilla paste and cream well.
- Pour in condensed milk and cream till well combined.
- Using the mixer on low speed, add in flour in 3 additions. Mix till batter is smooth.
- Add in eggs one at a time. Make sure it's well mixed and smooth.
- Bake at 175 degrees for 1 hour - I baked mine at 170C for 45 mins

My version:
Less sugar by 200gm only
and extra ingredient: puree about 10 rasberry plus 4 tbs rasberry jam-mix together.





6 comments:

Chik Mimi said...

salam noor,
thanks sedarkan kita dari lamunan ,kiranya jadi lamunan terhenti la ni heehheheeh ,noor cantikla buat mini gamtu,nak makan pun senang sekali ngap je kan

anymz said...

boleh buat macam ni utk bday party anak2 kecil..mesti diorang suka kan?..

harleena said...

looks tempting..

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Beautiful cuppies...delicious! ;)

Mamasya said...

Slmt Menyambut Maulidur Rasul Noor.
alahai tomei2nya cc letak rasberry

CitarasaKu said...

cik Mimi...hihi dah keluar dari bertapa...sukanya kita.

anymz>> betul tu untuk kanak kanak senang nak ngap.

harleena>> Tq tq

Love>> tq ..dear

mamasya> Sama sama..kita duk tunggu bila q nak buat nasi hydra tu.