Thursday, February 23, 2012

Menu sihat ~ Pan fried chicken

Memulakan rutin harian di rumah kadangkala amat memenatkan. jika kita tidak membuat planning. Tapi jika kita dah tahu apa yang perlu di lakukan dulu senang saja.....beres. Selalunya tugasan awal pagi adalah kutip kain baju terpakai dan letak ke dalam mesin basuh ...itu ini dan on saja. Setelah mandi, wuduk jika dah masuk waktu maka bermula sessi  memasak sarapan. Jemu dan tidak tapi inilah kemestian bagi surirumah.
Jika suatu waktu dulu ...bangun pagi seawal 4.30 pagi mandi,bersiap diri ketempat kerja dan menghantar anak ke rumah emak sebelum ketempat kerja. sampai di tempat kerja jika awal terus ke Mac D sarapan atau ke kedai mamak sebelum masuk office. Masuk tempat keja...clock-in badge masuk pejabat terus ke surau ...solat dan masuk buat keja. Rindu sangat kat kengkawan lama ..Kak adah, Noor Zaini, Jeet, mak chik atau che putih, Betty,Ann,Devi. dan ramai lagi laa. Rindu pada gelagat kengkawan waktu kerja dan yang paling best bila ada seminar kat Equatorial memang gamat atau makan makan kat Vitoria Station .  Dah... kena stop sampai sini nanti melalut kat lain pula. Apapun entry makanan ini mengingatkan kita pada mereka. Jika mereka membaca posting nie  pasti mereka tersenyum sendiri....ada laaa.

Menu sihat untuk hari ini ...saya cicah isi ayam dengan air asam saja...so malay style kan tapi sedap.


Pan fried chicken
Ilham dari Afc


½ bahagian ayam
2 tsp serbuk paprika
1 tsp garam
1 tsp serbuk lada – saya tumbuk kasar
1 tsp serbuk bawan putih
1 tbs minyak olive

2 biji bawang besar- di potong bulat dan di goreng garing- utk di tabor atas ayam sebagai hiasan.

Perap ayam dengan bahan di atas kira kira 30 min…lebih lama lagi bagus.
Bakar di dalam pan yang di tuang dengan sedikit minyak secara perlahan lahan sehingga kulit ayam garing dan bertukar warna.

Setelah itu di angkat dan di masukan ke dalam tin pembakar dan grill dalam oven selama 15-20 min atau sehingga masak.
Hidangkan bersama perahan air lemon dan bawang yang telah di goreng.

2 comments:

indahhouse said...

Salam kak Noor,
wah... ayam ni nampak jelas sangat kesedapannya. Ala omputih ya, kak? Tak penah rasa, tapi mesti sedap!

CitarasaKu said...

Indah...terima kasih...makanan omputih ke semua sama saja...boleh ngap kira oklah tu...