Tuesday, February 28, 2012

Popular cake masa kini


Kek yang menjadi trend masa kini. Kebanyakan blogger masak ramai dah yang mencuba. Kelmarin giliran dapurku pulak membuatnya. Walaupun kek nie memang simple tapi kadangkala kita fail juga. Diatas kelemahan diri sendiri kek menjadi sedikit berderai bila di sentuh. Teramat gebu susah juga bila di potong nanti.
Sebagai pembetulan kek tersebut saya ubah suai sedikit dengan menambah custart dan jeli blackcurrant . Dengan menambah custart dan jeli ianya dapat membantu kek itu dari berderai dan senang di makan. Hasilnya berbaloi juga .. 



d




Cara nya adalah...keluarkan kek yang telah sejuk dari acuan. Potong sedikit bahagian atas bagi sama dan lapiskan acuan kek tadi dengan plastic . (gunakan plastic wrap biar lebih acuan supaya senang di angkat keluar )
Masukan adunan custart yang telah siap di masak ...(resepi nie saya guna  Resepi MamaFami ) menutupi permukaan kek. Masukan kedalam petisejuk. Bekukan sebentar. Setelah lapisan mengeras tuangkan bancuhan jeli sebarang perisa keatas lapisan custart tadi.  ( saya guna blackcurrrant jika ada strawberry lagi ceria la )


Resepi di ambil dari blog masak Nuanza....sepanjang jalan kenangan

Kek Batik Arora
bahan2:

250 g mentega
100  gram gula castor
1/2  cawan susu pekat manis- leh guna 3/4 cwn utk lebih manis
250 g tepung gandum
6 biji telur
2 sudu teh baking powder
5 jenis pewarna dan perisa

cara:

pukul mentega + gula sampai kembang memutih
masukkan susu pekat manis
pukul sebati
masukkan telur sebiji dan pukul lagi..ulang sampai semua telur habis
ayak tepung + baking powder
masukkan kedalam adunan
pukul lagi sampai adunan sebati

bahagikan adunan kpd 5 bhgn..
warnakan + perisakan ikut kesukaan
sediakan loyang...
tompok2an setiap warna dlm loyang sampai habis
(setiap tompok 1 senduk)

bakar pd suhu 160-180 darjah celsius selama 45 mnt - 1 jam
 


1 comment:

Chik Mimi said...

noor kretipnya depaaa