Thursday, February 16, 2012

Bingka susu



Bingka ini du buat dua hari yang lalu. Internet tak laju maka nak upload pun tergantung gantung. Bosan menunggu maka kita letak dalam draf saja. Hari ini line ok sikit baru dapat lancar dari biasa. Nak report pun dah tak larat menunggu 100* pastu tekan sana sini  dan tunggu lagi pun tak larat dah. Rasanya techician yang datang rumah kita pun dah jemu lihat asyik melayan kerenah cust nie saja. So mau tak mau dan rasa sangat segan dengan mereka sebulan sekali jumpa ....kira ok lah tu.
Bukan apa....jiranku pun sudah mula bertanya ...ish,,,napa kete Tm tu selalu ada kat sepan rumah. Aikkk depa ingat kita ada share dengan Tm ke ....kelakar jugak Kita jawab tak...talian kita selalu buat hal. Kebanyakan jiranku memakai broadband lain dari ini . Kita masih dalam kontrak mana boleh tukar kan sabar ajelah...

Berbalik pada kisah bingka susu nie....hihi memang best dan sedap. Cukup lemak tapi saya kurangkan pengunaan gula pada taraf minimal saja. Resepi di ambil dari blog siapa ....nanti saya update bersama resepinya yang enak sangat.

Ok dah jumpa dah empunya resepi yang enak nie . Rumah Anymz serta ramai lagi kenalan dah mencuba di dapur masing masing. Terliur sangat lihatnya maka kita pun nak rasa juga.
Resepi beliau kita lekat di sini sebagai rujukan

anymz mykitchen
Sumber1:yatie@sinar kehidupanku
Sumber:mas@Duniaku
Resepi:kak Fida@myR
Bahan A :
Loyang 8x8 @ 9x6
1 cawan susu cair - Mas guna susu segar
3/4 cawan susu pekat manis
50 g gula pasir - opt ( Mas letak 25 g jerk )
1 cawan tepung gandum - diayak
2 biji telur
Bahan B :
500 ml @ 2 cawan air
100 g @ 6 1/2 sudu besar mentega @ marjerin
50 g @ 5 sudu besar tepung kastard
1/2 sudu kecil esen vanilla
1/2 sudu kecil garam
Cara membuatnya :
Satukan Bahan A dan ketepikan
Satukan Bahan B dalam periuk dan kacau rata. Masak hingga pekat atas api perlahan.
Masukkan Bahan A ke dalam adunan Bahan B yang dimasak tadi, kacau rata dan masak terus hingga pekat lagi. Matikan api.
Tuang adunan ke dalam loyang yang telah disapu mentega dan bakar pada suhu 160C selama 30 - 40 min atau hingga permukaan kuih garing.
Biar kuih benar2 sejuk di dalam loyang, potong dan boleh dihidangkan.
Kuih boleh disimpan dalam peti sejuk jika ingin dimakan dingin.


No comments: