Saturday, February 25, 2012

Nasi Lemak


Bersarapan dengan nasi lemak berserta  dengan sambal udang dan juga telur. Satu kekurangan pada nasi lemak pagi ini adalah tak ada sayur kangkung. Emmm jika ada sayur kangkung lagi bertambah sedap. Tapi bila dah makan breakfast yang berat begini ......lambat lah terasa nak makan tengahrai.
Apapun hari ini cadang nak masak ayam masak merah saja sebab kengkawan Yon yon datang ke rumah buat group study.



Sambal Udang  Jintan Manis
sumber: sendiri

Bahan-Bahan:
Udang besar 500 gm
Bawang besar 2 biji
2 ulas bawang putih
Cili kering  10 tangkai
1 tsp jintan manis
Belacan secubit

( kesemua bahan di atas di mesin )

 Bawang besar setengah biji, dihiris
Air asam jawa satu mangkuk

Cara:
1.Bersihkan udang. Potong ekor dan kepala.
2.Bawang besar, cili kering dan belacan dimesin sehingga lumat.
3.Panaskan minyak.
4.Masukkan cili yang dimesin dan goreng sehingga naik bau.
5.Masukan air asam dan tunggu sehingga kuah agak pekat
Dan masukan udang.
6.Taburkan hirisan bawang.
7.Sedia untuk hidangan.

2 comments:

Leezas touch said...

Salam....
mmmm...sedappnye tgk ur nasi lemak dgn udang..pasti sedap punya.Terasa lapar pulak kejap
ni...(masih blm lunch lg ni).
I memang suka anything bout udang but memandangkan my colesterol dah on the border line kene lah control.

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Nasi Lemak is a must have dish once a week in my home.

Your sambal tempts me alot!!! Sedap sedap...ooops, I'm being a Vegan for 30 days starting yesterday...hehe! :)