Resepi ini first time saya cuba dan rasanya ok juga walaupun adunan ini tidak mengunakan telur. Hampir sama rasanya dan orang tak akan tahu ianya adunan tanpa telur. Hehe bagus jugak nih jika telur dah habis kita masih dapat membuat kek yang sedap juga.
Untuk topping pulak..saya mengunakan fresh cream yang di campur dengan coklat yang telah di cairkan. Pukul sehingga kembang dan kental baru di paipkan keatas cuppies dan saya hiaskan dengan sekeping biskut peanut butter yang intinya juga ada peanut butter.
Resepi ini dari DJ ...terima kasih ye.
Super
Moist Eggles Chocolate Cupcake
Sumber Resepi:DJ
Bahan:
1
cawan tepung gandum
1
sk baking powder
1/2
sudu ecil soda bikarbonat
1/2
cawan serbuk koko (Rahel guna brand Tudor)
2
sudu besar susu tepung
1
1/4 cawan air sejuk (dr pt ais)
1
cawan gula perang
1
sudu kecil esen vanila
1/2
sudu kecil coffee emulco atau chocolate emulco
secubit
garam
1/2
cawan minyak masak atau myk jagung atau mentega cair
1
sudu kecil cuka atau jus lemon
Cara:
1.Panaskan
oven pd suhu 160'C.Sediakan loyang kek.Griskan dengan
mentega.(Rahel bakar versi cupcake).
2.Ayakkan
tepung bersama bkg powder,soda bikarbonat & serbuk koko
di dalam bekas besar.Masukkan tpg susu,garam
dan gula perang.Kemudian
kacau rata-rata.
3.Masukkan
air sejuk,minyak masak,esen vanila dan coffe emulco/chocolate
emulco.Kacau perlahan-lahan dg
whisk.Pastikan adunan tidak berketul.
4.Akhir
sekali,masukkan cuka atau jus lemon.Terus dikacau serta merta se
hingga sebati.
5.Tuang
ke dalam loyang dan bakar selama 30-40 minit atau hingga masak.
6.Sejukkan
kek setelah masak.Boleh jugak dihiaskan dengan topping kegemaran
4 comments:
sedapnya kek.... haii skali tengok cam aiskrim pun ada..
woweee... nak 2 cuppies
Memang sedap...kita aje dah bk kali buat eggless coklat kek ni...
Salam..sedapnya buat minum petang
Post a Comment