Salam pagi Isnin. Sekejapnya masa berjalan .Saya masih memerap di rumah tidak kemana mana. Memang bosan juga tapi saya menenangkan hati dengan membuat sesuatu kerja agar kebosanan itu hilang. Sedihkan , nak buat camana my Hb sibuk dengan kerja harian dan tidak mengambil cuti tahunan lagi . Apapun kita tunggu saja....sebab itu bila kita bercuti jika boleh kita suka kami saja tanpa ada orang lain sebab kami sangat jarang dapat bercuti.
Kadangkala keluarga ipar saya tidak memahami kenapa waktu bercuti saya jarang kerumah family mereka ...bukan tak suka tapi kadangkala tidak selesa. Saya lebih suka pergi bertandang sekejap dan kemudian beristirehat di hotel saja..lebih selesa dan tidak menyusahkan sesiapa.
Disebabkan ada lebihan isi durian maka saya buat membuat kuih talam ini ..saya buat setengah adunan saja.
Kuih talam durian
sumber: Myresepi
Bahan-bahan ( loyang 10 x 10
inc ) ad
LAPIS BAWAH :-
140 g tepung beras
55 g tepung jagung
125 g gula halus
900 ml santan cair (200ml KARA + air)
1/2 sk air mawar (akak bubuh esen vanilla)
1 sk garam atau secukup rasa
sedikit pewarna merah atau hijau – saya biar
kosong
LAPIS SERIKAYA :-
5 biji telur
1 cawan tepung gandum
250 g gula halus (boleh kurangkan jika durian
dah manis)
500 ml santan pekat (300ml KARA + air)
170 g isi durian
1/4 sk garam
sedikit pewarna kuning
Cara-cara
Untuk memudahkan kerja...bancuh dulu adunan
lapis atas dan bawah berasingan baru mulakan process memasak.Panaskan periuk
kukusan.
Satukan bahan2 lapis
bawah,kacau rata dan tapis.Tuangkan ke dalam periuk.
Untuk serikaya...Kisar durian
dan santan hingga halus.Di dalam mangkuk,kacau telur dan gula hingga gula
larut.Masukkan tepung,kisaran santan dan durian,garam dan warna kuning.Kacau
hingga tepung tak berbintil.
Talam_serikaya_durian_1_lapis
Loyang disapu minyak dan
dipanaskan dalam kukusan.Bahan2 lapisan bawah dimasak hingga berwap dan
tuangkan ke dalam loyang dan kukus hingga masak.
Masak pula adunan lapisan
serikaya hingga hampir pekat dan tuangkan ke atas lapisan bawah tadi dan kukus
semula hingga masak di atas api sederhana.
Biar kuih benar2 sejuk di
dalam loyang.
Potong setelah sejuk dan
hidangkan
2 comments:
Assalamualaikum...
sedapnya kuih talam ni.. saya amik resepi... terima kasih..
dapnyer noor!!
Post a Comment