Monday, December 10, 2012

Hasselback potatoes

Kudapan di petang hari , waktu menonton tv di musim cuti. Tambahan pula petang hari yang hujan ...dingin maka perut pun cepat terasa lapar. 
Terkira kira nak buat apa lantas teringat dalam satu segmen Barefoot contesa sewaktu melawat London , dia ke satu kedai yang menyediakan pelbagai jenis kudapan mudah. Waktu saya nonton tu memang terasa ohhhh banyaknya jenis yang terdapat di kedai itu. Malah pelbagai jenis coklat. Jika nak cuba semua habislah so saya pun terfikir pada kentang style gini ...senang dan cepat  maka terus goggle sana sini cari resepi nya . Ada banyak rujukan tapi saya ambil dari satu blog..ini yang simple.
Saya buat kurang menyerlah sikit next time kena potong kebawah lagi dan bila bakar baru lah nampak kelopak gitu. 
 

 Hasselback Potatoes

Ingredients
6 Medium Size Potatoes
2 - 3 Cloves Garlic, thinly sliced
2 Tbsp Olive Oil
30 g Butter
Maldon Sea Salt – saya guna garam biasa
Freshly Ground Black Pepper

Method

Preheat the oven to 220˚C (425˚F). Put the potato on a chopping board, flat side down. Start from one end of the potato, cut almost all the way through, at about 3 to 4 mm intervals.

Arrange the potatoes in a baking tray and insert the garlic in between the slits. Scatter some butter on top of each potato. Then drizzle the olive oil and sprinkle some sea salt and freshly ground black pepper.

Bake the potatoes for about 40 minutes or until the potatoes turn crispy and the flesh is soft.