Tuesday, December 11, 2012

apam balik

Selamat petang. Keadaan hari ini hujan. Maka saya perlu menyediakan sesuatu untuk di makan . Bila time cuti sekolah nie jika tidak kemana mana dapat lah mencuba sesuatu di dapur. Petang ini saya cuba buat apam balik macam yang selalu di beli di pasar . 
Alhamdulilah menjadi akhirnya ...apam balik saya nie....sedap .
Terima kasih pada Diana dan dari sumber asal Mamasya yang telah sudi berkongsi rahsia membuat apam balik nie. Pernah juga saya meminta resepi dari seseorang tapi tidak berhasil sebab resepi keturunan.
Apapan tidak menjadi hal dalam dunia kini serba serbi hanya di hujung jari. Orang itu tak nak share ada orang lain pula yang murah hati. Apapun semua ini bukanlah dapat di bawa kemana pabila kita pergi kita akan membawa amal ibadah saja.



Apam balik
Sumber Dari ~ Mamasya @ Dapur Mamasya   

Ingredients
170 gm all purpose flour
100 gm rice flour
30 gm cornstarch
2 tsp double action baking powder
1/2 tsp baking soda
1/2 tsp salt
2 large eggs
1 tsp vanilla essence
6 - 7 ozs water
150 gm fine granulated sugar


Filling
120 g melted butter- letak sikit setiap keping, tak letak pun tak apa
150 gm fine granulated sugar - letak sikit je sebab adunan dah manis
1 cup chopped roasted peanuts

Method

Mix all the ingredients together, strain and leave in the fridge for at least 3 hours (  I left it overnight ).
Heat a crepe pan or a small nonstick pan slightly ( just hot enough for batter to stick to pan ).
 Pour in a 4 oz ladle of batter and swirl pan so that batter is coating the edge. Remove the excess batter and sprinkle in some sugar on the pancake.
Cook till the bottom of pancake is golden brown.
Sprinkle with melted butter and then chopped roasted peanuts.
Fold the pancake into a half and leave to cool ( it will be crispy as soon as it gets cold ).

1 comment:

Lesung Batu said...

salam kenal Noor..sedapnya apam balik..peberet sy ni.. :)