Assalamualaikum...kembali bersiaran. Kelmarin saya ada appointment doc jadi saya menghabiskan masa di luar kawasan setelah bertemu janji dan kebetulan pulak Hb offdays.
Bukan saya sakit tapi buat routine checkup saja. Alhamdulilah saya sihat dan blood test menunjukan 5.5 tahap normal. Amin...saya kekadang memang takut setiap kali saya menyediakan dessert saya selalu pastikan kandungan gula tidak tinggi sekadar secukup rasa saja. Dan jika makan termanis saya akan pastikan minum air kosong saja.
Ok....nie menu saya dua hari yang lepas. Saya suka sangat makan kuah dhall begini tanpa ada daging atau ayam...ala veggie gitu. Jika tidak habis saya akan panaskan dan dapat di buat cicah dengan roti arab atau roti biasa pada waktu malam. Sedap tau apalagi jika ada sambal ikan bilis lagi mengancam pedas.
Resepi ini ringkas dan tidak berminyak . Bagi orang yang suka rasa sedikit masam boleh letakan sedikit air asam dan santan, Jika tak letak pun ok, Tapi saya hanya masukan sedikit saja..untuk seimbangkan rasa.
Kari Dhall Sayur
Bahan-bahan
1 cawan kacang dal
2 batang carrot – saya potong agak agak saja
1 biji terung panjang – dipotong bulat tidak terlalu
tebal
2 biji kentang dibelah
sedikit serbuk kunyit
Cili hijau- jika
suka
**1 inci halia
**2 biji bawang
putih
**3-4 biji
bawang
Sedikit air asam jawa
- jika suka
Sedikit santan - jika suka
Bahan tumis darat
sedikit daun kari
sedikit bunga cengkih, bunga lawang &
kulit kayu manis
1 sudu kecil biji sawi
minyak untuk menumis
garam & gula sesedap rasa
3 biji cili kering- di potong pendek
Bahan bertanda ** saya kisar
separuh halus.
Rebus kacang dal dalam periuk sehingga empuk, masukkan
serbuk kunyit.
Bila kacang dal dah agak agak empuk, masukkan carrot
& kentang ke dalam rebusan dal tadi & teruskan merebus sehingga
kesemuanya empuk.
Masukan bahan kisar biarkan sebati . Masukan sedikit air
asam jawa .
Kemudian masukkan pula terung & cili. Cili seeloknya
dipotong besar. Teruskan merebus lagi sehingga terung masak. Akhir sekali
masukan santan.
Dalam kuali yang lain, panaskan minyak kemudian tumiskan cili
kering dahulu di ikuti dengan bahan tumisan yang lain . Biarkan layu & naik bau. Kemudian curahkan ke
dalam rebusan sayur sayur tadi.
Perisakan dengan garam dan sedikit gula…balance kan hummm yummy.
Hari nie tak nak highlight nasi beriani udang hehe semua orang dah pandai masak . Ada pelbagai resepi ...goggle saja dah dapat.
Cuma kadangkala kita berbeza air tangan yang menjadikan ianya lebih sedap. Kadangkala apa yang kita masak kita makan dan kita rasa biasa saja. Bila kita makan masakan oranglain sedap nya sampai termimpi mimpi kan. Itulah bezanya walhal resepi yang sama.
Apapun bagi saya bila saya masak nasi nie saya akan teringat pada Arwah Ibunda saya ...hari hari terakhir ibu menjamah nasi yang saya masak..ibu cakap sedap dan nak tambah. Tapi adik saya cakap jangan bagi ibu tambah nanti selang seminggu ibu nak kena checkup , takut doc marah ...kolesterol tinggi. Semua ini tinggal kenangan buat saya . Tapi saya beri juga ibu menambah dalam jumlah sedikit...sembunyi dari adik.
Takdir telah menentukan akhirnya...ibu perg jua sebelum sempat checkup terkahirnya . Al-Fatihah buat Arwah.Semuga arwah di tempatkan di kalangan orang orang yang beriman. Amin.
1 comment:
Sayur dhall...sedapnyer...teringin nak makan..
Post a Comment