Kek yang di buat tempohari untuk mertua adik. Kami memanggil mertua adik denga panggilan "Mama" sejak dari pertama kali adik noor berkahwin dulu. Beliau seorang yang sangat baik dengan arwah ibu dan abah kami. Sewaktu arwah ibu sakit beliau selalu datang melawat...malah ketika arwah ibu sihat dulu pun kami selalu menghabiskan cuti dalam keluarga yang besar. Meriah sangat bila semua berkumpul .
Untuk jamuan tahlil tempohari hari Mama datang awal untuk membantu menolong kami adik beradik menyiapkan sajian malah siap memasak pelbahai lauk lagi .
Memangnya sedap dan lembut Alhamdulilah..
Carrot Cake Leen Omar
Resipi.net
Bahan2:
Tepung Berserbuk Penaik 2 ½ cwn
Baking Powder 1 sudu teh
Bicarbonate Soda 1 sudu teh
Cinnamon Powder 1 sudu teh (optional)
Garam ¼ sudu teh
Brown Sugar ¾ cwn
Castor Sugar 1 cwn
Telur 4 bj
Minyak Jagung 1 cwn – saya tidak guna
Mentega Cair 1 cwn – saya gantikan jadi 2
Lobak Parut 3 cwn [lebih kurang 2 bj
yg sederhana besar]
Walnut cincang ¾ cwn
2 sudu
besar air oren yang di perah
Topping:
Cream Cheese ¾ ketul
100g butter/krimwell
Icing Sugar 1/3 cwn
Lemon Juice (optional) 1 sudu teh
(kalau suka lebih rasa cheese kurangkan sedikit kuantiti
butter/krimwell)
Cara-cara:
1. Panaskan oven 180c
2. Ayak tepung bersama baking powder & bicarbonate
soda dlm mangkuk
3. Campurkan lobak parut, minyak jagung, mentega cair,
cinnamon powder, brown sugar, castor sugar dan telur.
4. Kisar adunan sehingga lembut / gebu. Masukkan tepung,
kacau sebati then masukkan walnut cincang & kacau rata.
5. Bakar dlm oven 45 minit hingga 1 jam. Test ngan lidi.
6. Biarkan sejuk then buat topping.
Hiasan Krim Keju:
Masukkan semua bahan ke dlm mangkuk. Kisar hingga halus
& sapukan pd. kek.
1 comment:
Assalam noor cantiknya saya pun dah lama teringin nak mencuba tapi tak terbuat2 juga
Post a Comment