Alhamdulilah menjadi jua akhirnya..walaupun saya kehabisan soda bikarbonat. Nampak tak kek saya kurang berongga rongga kan. Ada tapi tak banyak insyallah nanti boleh buat lagi.
Nak buat camana kan bila dah adun kesemua bahan tiba tiba satu bahan dah habis stok simpanan...hehe tak sedar . Lepas nie kena buat inventori kemas kini.
KEK GULA HANGUS
Sumber: Dapur Arang
Bahan-Bahan:
1 cawan gula
1 cawan air panas
1 cawan tepung gandum
1 cawan susu pekat
2 camca teh soda bikarbonat
4 biji telur
2 camca besar mentega
1 sudu teh esen vanila
Cara Membuat:
1. Masak gula dengan api sederhana hingga hangus atau
kekuningan. Masukkan air panas dan kacau hingga cair. Berhati semasa masukkan
air, sebab gula tu akan meletup-letup.Tutup periuk untuk elakkan terkena
percikan. Kemudian masukkan mentega.Sejukkan.
2. Pukul telur sehingga kembang dan pekat. Masukkan susu
pekat dan kacau sebati.
3. Ayak tepung dan soda bikarbonat. Masukkan sedikit demi
sedikit.
4. Akhir sekali, masukkan gula hangus dan esen
vanita.Kacau rata. Perap adunan selama 3-4 jam .
5. Bakar dgn api sederhana 160 -180 selama 45 ke 1 jam.
No comments:
Post a Comment