Wednesday, July 4, 2012

Popia Sayur


Salam ceria di pagi rabu . Nie projek dapur petang semalam untuk minum petang .Jarang saya membuat popia di dapur. Rasa nya boleh di kira dengan jari saya menyediakan popia di dapur. Selalunya saya hanya beli di warung kuih. Tapi sejak kebelakangan ini, di sebabkan gigi saya agak kurang baik saya tidak berani nak mengunyah dan makan makanan yang terlalu keras. Selalu berdepan dengan popia nya agak keras ...mungkin sebab nak kekal kan kerapuhan popia tersebut . Memandangkan saya perlu berhati hati dengan keadaan gigi saya yang mudah patah saya kenalah buat sendiri jika teringin nak makan. 
Bila kita buat sendiri kulit popia tidak lah serapuh dan jika di biarkan lama tanpa di tutup ianya akan lemau. Jadi saya akan goreng sedikit dulu ..habis baru goreng lagi.


Sumber : MyResepi

Bahan-bahan ( 4 orang )

1 paket kulit popia kecil
1 biji bawang merah (dicincang halus)
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
2 batang lobak merah (dipotong kecil)
2 genggam taugeh
2 biji tauhu putih (digoreng dan dipotong kecil-kecil)
1/2 kiub ayam
Sedikit garam & gula

Tepung gandum @ putih telur (untuk melekatkan kulit popia)

Untuk sos (*) 10 batang Cili merah
* 2 ulas bawang putih
* Sedikit cuka makan
* Sedikit garam dan 1 sudu gula

Cara-cara
 1.Panaskan minyak dan goreng bawang merah dan bawang putih sehingga naik bau
2.Masukkan sedikit air, lobak merah dan kiub ayam yang dihancurkan ke dalam kuali. Goreng sebentar sehingga lobak menjadi lembut
 3.Masukkan tauhu dan taugeh
 4.Masukkan juga sedikit garam & gula secukup rasa. Gaul sebentar dan mulalah merasa.
5.Gaul sehingga kuahnya agak kering dan bolehla diangkat untuk disejukkan sebelum dijadikan inti. 6.Setelah agak sejuk sedikit, cedukkan lebih kurang satu sudu inti dan diletakkan di tengah-tengah popia.Bungkus popia dan gunakan tepung @ putih telur untuk melekatkannya dan supaya intinya tidak keluar ketika digoreng.
 7.Popia sudah sedia untuk digoreng :D.. Goreng dengan minyak yang banyak sehingga kekuning-kuningan.


Penyediaan sos.
Kisarkan cili merah dan bawang putih.
Panaskan periuk dan masak cili kisar yang telah dikisar tadi di atas api yang perlahan
Masukkan sedikit gula & garam secukup rasa. Tambahkan air untuk mencairkan sos dan cuka untuk menambah rasa masam




3 comments:

Gee® said...

Waaaa... mengancam lah tgk popia tu... sedapnyaaaa.....

Mamasya said...

Salam k.Noor.popia sedap nya buat minum ptg.sypun dah lama tak buat..
tk ya sis wish tahniah.

rahel said...

Sedapnya popiah sayur ni..makan panas2 dan cicah sos cili..