Tuesday, July 10, 2012

Cheesy crabstick rolls


Assalamualaikum dan selamat pagi. Alhamdulilah pagi nie cuaca  hujan gerimis dengan suasana sejuk nyaman ...bunga bunga dalam pasu pun nampak segar kembali. Dan tak kurang rumput pun kian meninggi haha yang nie tak best kan....nak kena buat keja lebih sikit.
Apapun saya nak share cerita roti petang semalam. Kelmarin petang pun cuaca begini dan sudah semestinya kita mudah berasa lapar. Oleh itu saya pun merajinkan diri kedapur mengeluarkan segala bahan serta masukan dari mesin doh mengadun roti.
Bab buat roti nie dah bermacam macam jenis..gulong sana sini lipat lah dan paling senang letak camtu saja kan dah habis idea. Tapi hari ini resepi dalam blog Spore Kitchen ini nampak menarik hati  saya nak membuatnya. Nampak elegant sikit laaa dari yang biasa saya buat wink wink...


Jika nak melihat cara meletak crabstick silalah ke blog beliau...lebih terperinci gambarnya. Almaklum saya buat sorang sorang kat rumah ...tak sempat nak snap pada setiap proses..nanti kamera penuh dengan tepung pulak..
Saya salin resepi beliau kat bawah nie sebagai rujukan saya...ye.


Cheesy Crab Stick Rolls

Ingredients:
Bread flour- 3 cups
Warm water- 1 cup
Sugar- 4 tbsp
Milk powder- 2 tbsp
Salt- 1 tsp
Yeast- 1.5 tsp
Egg- 1
Butter- 40 grams

Filling:
Crab Sticks- 15
Grated cheese- 1 cup
Mayonaise- acc to requirement
Chilly Sauce- acc. to requirement


Method:
Mix everything together in except butter.
Knead to form a dough.
Add in the butter and knead briefly until smooth and elastic.
Allow to rise for 1 hour or until double in size.
Punch down the air and divide the dough into 15 balls.
Roll the dough anf flatten it out a bit.
Place a crab stick in it and pinch the two ends to seal it.
Do the remaining and keep them to rise until double in size for 45min- 1 hr.
Towards the last 10 minutes of the rising time, preheat the oven to 180 degreeC for 10 min. Brush with the egg wash and pipe the mayonaise and the chilly sauce.
Sprinkle the cheese on top.
Bake for 15-20 minutes until golden and well cooked.
Bring out and allow to cool completely on a wire rack or you can have them hot and fresh.





4 comments:

Gee® said...

bestnyaaaa.....

rahel said...

sedapnya roti tu...

Mamasya said...

Salam k.Noor.naik elok roti tu...sedapnya dpt mkn yg fresh baru keluar dr oven....

♥LOVE2COOK MALAYSIA♥ said...

Mouthwatering rolls dear!