Thursday, July 19, 2012

Crostini Avacado


Selamat petang khamis. Petang ini hujan turun dengan lebatnya tapi hanya sekejap saja. Agak lama juga saya tidak berupdate di sini. Sebenarnya saya tidak begitu sihat minggu lepas dan dapur saya kurang berasap seperti kebiasaan. Bukan sakit yang serious tapi mungkin keletihan dan tekanan darah rendah menyebabkan saya pening kepala. Setelah mengambil ubat dari klinik....Alhamdulilah saya kembali cergas.


Petang ini saya buat ala roti bakar yang di letakan buah avacado. Pertama kali nak merasa hehe selalunya saya lihat dalam Afc...minah saleh letak buah nie atas roti...teringin pulak nak rasa . Tapi bila dah makan alhamdulilah sedap juga. Tapi tekak saya cakap jika di buat Jus lagi best. 
Buah avacado yang di lenyek begini rasanya berlemak serta berkrim gitu di tambah pula lada kepedasan memang sedaplah.
Bila dah berlemak semacam saya gandingkan dengan kopi O saja...enak pada waktu hujan hujan begini. Esuk lusa kita nak mula berpuasa Ramadhan. Selamat Berpuasa untuk semua kengkawan yang singgah di sini.


Resepinya simple saja ...saya copy dari SINI  Ada sedikit perubahan pada resepi yang saya warnakan merah dan saya tak letak tomato sebab dah sedap .


INGREDIENTS

  • 1 Panera Bread French Baguette, cut into ¼-inch thick rounds
  • 1 avocado, peeled and pitted
  • 2 teaspoons fresh lime juice
  • ½ jalapeño pepper, seeded and minced - saya ganti dgn cili merah
  • 1 ½ tablespoons chopped fresh cilantro
  • ½ scallion, finely chopped
  • 1 small clove garlic, minced
  • 2 ounces fresh goat cheese -guna parmesan
  • 1 tablespoon extra virgin olive oil
  • ¼ teaspoon salt
  • 1/8 teaspoon ground black pepper
  • ½ cup grape tomatoes, finely chopped

DIRECTIONS

1. Preheat oven to 400°F.
2. Put baguette rounds directly on oven rack and bake until toasted, but not browned, 2 to 3 minutes. Set aside.
3. Using a fork, mash avocado, lime, jalapeño, cilantro, scallion, garlic, goat cheese, oil, salt, and pepper in a small bowl.
4. Spread 1 to 2 teaspoons avocado mixture on each crostini and top with tomatoes.

2 comments:

HomeKreation said...

Aslmkm Noor. Slmt Berpuasa mulai Sabtu ni. Sedap ni avocado lemak2 gitu. Harap Noor dah sihat sepenuh nya.

CitarasaKu said...

Salam Along>>>Alhamdulilah ...noor biasa lah dalam dua tiga bulan jika keletihan mmg tekanan darah akan turun tapi bila makan ubat...selera bertambah ...tu yang takut tu...terlebiih makan.