Sebenarnya hari ini saya dah hilang idea nak masak apa . Almaklum lah jika kita kerap di dapur memasak makanan maka menu kita asyik pusing pusing dan seringkali kita masak jenis yang sama. Kadangkala timbul rasa bosan bila kita masak ulang ulang kan.Jika barang mentah semua cukup di kira ok lah jika serba serbi tak cukup...hehe kena tukar resepi lain.
Kadangkala saya hentam saja apa yang ada di dapur...tak kuasa nak keluar mencari benda nanti bila keluar dan pulang memang terasa letih nak masak...last last beli nasi bungkus hehe ...masak esuk pulak.
Tapi hari ini Alhamdulilah bila mood memasak dengan bahan yang ada hmmm menjadi lah.
Nasi lemon ini saya ikut resepi Pak Engku tapi saya menambah sedikit mixed-spice untuk mendapat aroma seperti nasi yang saya makan di sebuah restoran arab Hydramaut...bila saya makan di situ memang ada sedikit bau aroma mixed-spice. Dan tadi setelah nasi masak dan ianya sangat wangi serta berbau rempah yang harum.
NASI LEMON
Sumber : Pak ENGKU
Sumber : Pak ENGKU
1 kg beras basmathi - cuci bersih dan tos kan airn
100 gm marjerin
1/2 tin susu cair
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji lemon - parut kulit dan ambil jus
1 liter air - biasa jumlah air sama dgn jumlah nasi
garam secukup rasa
2 tsp mixed spice - Yang nie saya tambah
Bahan tumis
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inc halia - kisar
1 tangkai daun sup - dihiris
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
100 gm marjerin
1/2 tin susu cair
1/2 sudu teh serbuk kunyit
1 biji lemon - parut kulit dan ambil jus
1 liter air - biasa jumlah air sama dgn jumlah nasi
garam secukup rasa
2 tsp mixed spice - Yang nie saya tambah
Bahan tumis
3 ulas bawang merah - kisar
2 ulas bawang putih - kisar
1 inc halia - kisar
1 tangkai daun sup - dihiris
1 tangkai daun ketumbar - dihiris
Panaskan marjerin dan tumiskan bahan yg dikisar. Goreng hingga garing dan naik bau.
Masukkan air , susu cair, kunyit , garam secukup rasa jus lemon dan parutan kulit lemon. kacau rata dan biarkan ia mendidih.
Masukkan beras, daun sop dan daun pudina. tanak sehingga nasi masak
Masukkan air , susu cair, kunyit , garam secukup rasa jus lemon dan parutan kulit lemon. kacau rata dan biarkan ia mendidih.
Masukkan beras, daun sop dan daun pudina. tanak sehingga nasi masak
Kari ayam pedas ini sedap di makan dengan nasi dan juga roti. Di sebabkan ianya tidak mempunyai santan kuah nya agak tahan lama dan sesuai di buat bekal. Resepi ini adalah salah satu dari masakan emak yang sangat sedap bagi saya laa.
Kari Ayam Pedas
sumber : CitarasaKu
Bahan bahan :
1/2 ekor ayam - potong ikut suka
5 ulas bawang merah - dikisar
1/2 labu bawang besar - dikisar
3 ulas bawang putih - dikisar
2 cawan air
2 sudu besar cili kisar
1 sudu besar serbuk cili
1 sudu besar serbuk kurma
3 sudu besar rempah serbuk
2 biji tomato di potong kiub
garam secukup rasa
sedikit gula- seimbangkan (sbb tiada santan)
sedikit minyak
Bahan tumis
Bunga lawang
Bunga cengkih
Buah pelaga
daun Kari
2 btg cili hijau
Cara:
- Panaskan minyak dalam periuk, tumiskan bahan2 tumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan kisar dan kacau sebati.
- Masukkan serbuk cili, rempah dan 2 cawan air, kacau rata.
- Masukkan ayam dan tomato biar hingga masak dan pecah minyak.
- Masukkan garam perisakan dan tunggu mendidih dan berkuah pekat .
- Matikan api dan sedia untuk dihidangkan.
1 comment:
Sedapnya nasi lemon + kari ayam + acar...mantap..lengkap.
Post a Comment