Dua hari lepas makan luar dan hari berikutnya makan nasi bungkus yang di beli di pasar ramdhan. Kekadang teringin pula bila dah berjalan ternampak deretan makanan yang membuat kita tergoda. Alhamdulilah makanan yang di beli sedap dan harga berpatutan dengan keadaan sekarang. Ummmm petang semalam kami berbuka di rumah saja. Hidangan semalam ikan bersambal dan udang goreng nestum. Rasanya ramai dah mencuba resepi udang cuma saya yang baru buat. Hasilnya sedap juga.
Resepi saya cungkil dari MyResepi dan copypaste kat bawah tanpa perubahan.
Udang Nestum
Kiriman: Fadillah
Sumber: Restoren
Bahan-Bahan:
15 ekor Udang sederhana
3 sudu besar Marjerin
2 tangkai daun kari (hiris)
3 biji cili padi (hiris bulat)
5-7 sudu besar bijiran (nestum)
2 sudu besar gula
garam secukup rasa
2 cawan minyak untuk menggoreng udang
Cara:
1.Goreng Udang 10 minit.Toskan.
2.Cairkan marjerin dalam kuali yang bersih.
3. Tumis daun kari dan cili padi
4. Wangi,masukkan udang gaul sebati.
5. Masuk gula dan garam,gaul sebati
6. Masukkan nestum,gaul sebati.
7. Angkat dan sedia untuk dihidangkan
No comments:
Post a Comment