Friday, August 12, 2011

Karipap

Hari ini kita buat karipap saja. Intinya pula adalah lebihan inti masa kita buat murtabak cream cracker tu.So penyedian jadi cepat. Hanya perlu menyediakan doh saja.a
Esuk lusa memang sibuk sebab saya nak mula buat cookies .


Doh karipap ini sangat best sebab ianya ranggup dan tidak lembik setelah masak dan tidak keras juga.
Saya hanya buat half saja untuk kami bertiga dan mengoreng hanya 10 biji selebihnya saya simpan dalam petisejuk.

Doh Karipap

Bahan-bahan (45-50 biji):
500gm tepung gandum - diayak
1/2 sudu besar garam
94gm marjerin/butter/shortening/vegetable fat - boleh letak 1/2 butter & 1/2 shortening
1 biji telur
1/2 cawan ais
250ml air

1 comment:

Patyskitchen - Exploring Global Flavor Around The World said...

Nampak memang sedap...karipap paling penting kulitnya mesti kena rapuh...pas lebih minyak goreng karipap buat kulit seterusnya lagi sedap.