Wednesday, August 17, 2011

Daging kicap rempah lima

Dalam bulan puasa ini kekerapan makan daging agak tinggi juga. Dalam seminggu lebih kurang tiga kali tapi dalam kuantiti sedikit . Nak makan sayur mayur waktu sahur memang tak jalan. Masing masing lihat saja sayang bila tak makan dah jadi membazirkan. Sayur hanya laku time berbuka saja. Resepi daging pun puas mencari kelainan selain dari rebus dan cicah air asam jadi petang semalam saya sediakan daging kicap rempah lima ...sedap juga. Resepi ini di ambil dari majalah Saji.




Daging kicap rempah lima
500 gm daging –di potong kecil
2 tbs air asam
2 tbs kicap pekat
1 tbs sos tiram
1 cili besar capsicum - di potong memanjang- saya tambah
Gula dan garam secukup rasa
Minyak

Bahan kisar
1 tsp biji ketumbar
½ tsp jintan manis
½ tsp jintan putih
 4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
                        
Perap daging bersma sos tiram selama 15 min
Goreng daging hingga empok da sejatkan minyak
Panas kan minyak utk menumis bahan kisar hingga naik bau
Masukan air asam jawa,kicap gula dan garam biarkan sehingga pekat.

Maj saji Jan2000 pg 25

No comments: