Monday, August 15, 2011

Ayam masak merah

Gigi saya masih terasa sakit sebab itu saya berehat selama dua hari. Ayam masak merah ini di masak pada dua hari lepas . Hari ini pun masih sakit terpaksalah makan nasi moi saja.Harap sangat esuk bengkak dah surut . Bila sakit gigi mulalah membeli saja sebab tak ada mood baik untuk memasak makanan. Jika tak iklas masak nanti makanan kureng sedap kan . Apapun my Yon yon tak komplen dia makan saja meskipun buat maggi waktu sahur and hubby makan roti. Kesian sungguh insyallah sahur pagi ini harap dapat masak nasi goreng special untuk mereka..dan saya makan roti yang di celup air milo saja..wah nanti kuruslah badan jika seminggu macam nie kan.

Saya masak setengah dari resepi ini saja. 

Ayam  masak merah
Bahan-bahannya : 
1 ekor ayam, potong 12, bersihkan, gaul dengan garam kunyit
Bahan kisar
10 ulas bawang merah
1 tin susu cair
1 tin kecil tomato puree-saya guna kimball soup
4 sudu besar cili kisar
½ cawan minyak untuk menumis
3 sudu besar gula pasir
2 batang daun sup
3 sudu besar bawang goreng

Bahan tumis
1 inci kayu manis, 2 kuntum bunga lawang,
5 biji bauh pelaga, 4 kuntum bunga cengkih
2 biji bawang besar, dihiris.

Cara Membuatnya :
1. Gorengkan ayam sebentar saja pastu angkat.
2. Gunakan minyak yang sama masukkan bawang besar hiris dan bahan penumis. Kacau hingga naik bau.Masukkan cili kisar dan bahan kisar dan kacau lagi hingga bahan kisar naik minyak
3. Masukkan sedikit air, susu, tomato kisar, tomato puree dan lobak merah. Biarkan mendidih, masukkan ayam.
4. Tunggu sehingga kuah pekat sedikit. Sebelum tutup api boleh lah dimasukan daun bawang dan bawang jika suka.

4 biji buah tomato, kisar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai

No comments: