Saya masak setengah dari resepi ini saja.
Ayam masak merah
Bahan-bahannya :
1 ekor ayam, potong 12, bersihkan, gaul dengan garam kunyit
Bahan kisar
10 ulas bawang merah 1 tin susu cair
1 tin kecil tomato puree-saya guna kimball soup
4 sudu besar cili kisar
½ cawan minyak untuk menumis
3 sudu besar gula pasir
2 batang daun sup
3 sudu besar bawang goreng
Bahan tumis
1 inci kayu manis, 2 kuntum bunga lawang,
5 biji bauh pelaga, 4 kuntum bunga cengkih
2 biji bawang besar, dihiris.
Cara Membuatnya :
1. Gorengkan ayam sebentar saja pastu angkat.
2. Gunakan minyak yang sama masukkan bawang besar hiris dan bahan penumis. Kacau hingga naik bau.Masukkan cili kisar dan bahan kisar dan kacau lagi hingga bahan kisar naik minyak
3. Masukkan sedikit air, susu, tomato kisar, tomato puree dan lobak merah. Biarkan mendidih, masukkan ayam.
4. Tunggu sehingga kuah pekat sedikit. Sebelum tutup api boleh lah dimasukan daun bawang dan bawang jika suka.
4 biji buah tomato, kisar
5 ulas bawang putih
2 inci halia
1 batang serai
No comments:
Post a Comment