Gambar kat bawah sebelum di siram air gula dan santan.
Resepinya saya copypaste saja dari blog JUWITA.
Pembetulan....resepi di bawah ini dari blog Noorsha.
RESEPI LOMPAT TIKAM SAGU
Resepi Asal : AlongRoz
Sumber : Kak Ummi @ Home Sweet Home
BAHAN-BAHAN: (loyang 9 x 12 in)
+/- 400g Sagu
Pewarna Merah
Lapisan Atas:
160 g Tepung Beras
200 ml Santan Pekat
800ml Air
1 sb Pes Pandan
1 st Air Kapur
1/2 st Garam
Kuah Santan:
200ml Santan Pekat
250ml Susu Segar
1/4 tsp Garam
Air Gula Merah:
5 sudu besar gula merah
3 sudu besar Gula
Daun Pandan
CARA-CARA:
Rendam sagu dgn air & pewarna merah sehingga kembang lebih kurang 10 min.
Letakkan ke dlm bekas casserole @bekas yang diingini & masukkan air secukup nya sehingga sagu terendam.
Kukus 20 min.
Campurkan kesemua bahan-bahan lapisan atas sehingga sebati. Kacau atas api perlahan sehingga pekat sedikit. Tuangkan ke atas lapisan sagu dan kukus 20 minit/bahagian atas masak elok.
Sejukkan di suhu bilik dan kemudian dlm peti sejuk. Potong dan letak di dalam mangkuk-mangkuk kecil sebelum dituang kuahnya.
Untuk Kuah Santan - Masak santan, susu & garam sehingga mendidih (jgn menggelegak). Sejukkan.
Untuk Air Gula Merah - Masak gula merah, gula putih, sedikit air (biar nnt agak pekat) dan daun pandan hingga mendidih dan gula larut. Sejukkan.
Hidangkan lompat tikam sagu bersama kedua-dua kuah tersebut
2 comments:
salam noor.. saya rasa salah mention kot, bukan copypaste dari blog saya tu mesti dari blog sha ni.. ita tak pernah buat lagi sagu ni , kak azlita rasanya yang pernah buat..:) takpe2 nanti betulkan balik ye cantik dah tu..:)rasa tentu sedap
Juwita,
Maaf ye , saya pun tak ingat dah dari blog siapa yang saya copy nie nanti saya trace kembali. Terima kasih.
Post a Comment