Pes laksa
3 batang serai- di potong kecil
4 biji cili merah
2 cm lengkuas
1 cm halia
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
4 tbs minyak kacang
1/3 cwn daun ketumbar- di cincang halus
1 tsp kunyit hidup
1 tsp gula
¼ cawan air asam jawa
1 tbs belacan
Kesemua bahan di atas hendaklah di blend halus dan ianya tahan di simpan dalam petisejuk .
Bahan asas
½ bungkus bihun
4 cawan daging ayam yang telah di rebus dan di potong kecil
Cara membuat kuah laksa
Paste yang telah di buat
4 cawan air rebusan ayam
¼ cawan daun etumbar yang di potong kasar
¼ cawan daun asam pedas
1/3 cawan sos ikan
1 cawan santan- 400 ml
Panaskan minyak dan masukan paste laksa. Biarkan sebentar merenih naik bau masukan air rebusan ayam. Kecilkan api biar merenih dan masukan daun ketumbar dan sos ikan dan biarkan mendidih selama 5 minit. Akhir masukan santan dan perlahan kan api sentiasa kacau dan tutup api. Siap untuk di gunakan.
Bahan sampingan
Tauge
Daun selasih/ daun asam pedas
Sambal/ garlic –chill hot sos.
No comments:
Post a Comment