Resepi kali ini saya ambil dari : http://seleraputeri.blogspot.com/2011/03/dalca-ayam.html
Selalu buat syle saya tapi kali ini nak mencuba resepi orang pula. Saya buat setengah dari sukatan saja.
DALCA AYAM
Bahan-Bahan:
1 cawan kacang dhal [rendam 1 jam]
10 ketul ayam
1 biji tomato, dipotong dadu
4 sudu makan rempah kari daging
5 biji buah pelaga *
5 kuntum bunga cengkih *
1 batang kulit kayu manis *
2 tangkai daun kari *
1 helai daun pandan, disimpul*
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
3 cawan air@secukupnya
garam & gula secukup rasa
minyak masak
Bahan Tumbuk/Kisar:
1 labu bawang besar
2 inci halia
4 ulas bawang putih
2 biji cili merah
sedikit serbuk kunyit
Bahan Sayuran:
3 biji cili hijau [dibelah dua tidak putus]
2 biji tomato [dipotong 4]
1 batang lobak merah [potong 3cm, belah dua]
2 biji kentang [dipotong 4]
2 biji terung [dipotong 2 inci, belah dua]
5 tangkai kacang panjang- saya skip ini tak ada
Caranya:
•Toskan kacang dhal dan rebus. Bila kacang setengah lembut masukkan ubi kentang dan lobak merah. Teruskan merebus hingga lembut. Ketepikan.
•Panaskan minyak. Tumiskan bahan bertanda (*) diikuti dengan setengah bahan kisar. Tumis sehingga garing. Kemudian masukkan buah tomato dadu dan teruskan menumis hingga naik bau.
•Satukan rempah dengan setengah lagi bahan kisar. Masukkan ke dalam bahan tumisan tadi. Teruskan menumis sehingga rempah sedikit garing. Masukkan ayam, tutup kuali dan masak sehingga ayam empuk.
•Bila ayam dah empuk, masukkan santan, air, asam, garam dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Setelah itu masukkan terung, cili hijau, kacang panjang beserta bahan rebusan tadi. Masakkan lagi hingga mendidih.
•Rasakan asam dan garamnya. Akhir sekali masukkan buah tomato. Angkat.
No comments:
Post a Comment