Saturday, August 6, 2011

Dalca Ayam

Today kita masak nasi beraini style simple. Rempah masih berbaki banyak lagi .Sepeket besar cukup untuk buat 6-7 kali masak. Actualy kita dah kehabisan idea nak masak apa sebab bila time sahur semua orang nampak layu di meja makan. Puas juga nak cari selera yang sesuai waktu awal pagi kan. Rasanya pagi nie kita nak makan maggi kot.....haha tambah udang dan sikit daun sup emmmp ok lah dak pun tambah cili padi baru terbuka anak tekak kan.


Selalu buat syle saya tapi kali ini nak mencuba resepi orang pula. Saya buat setengah dari sukatan saja.

DALCA AYAM
Bahan-Bahan:
1 cawan kacang dhal [rendam 1 jam]
10 ketul ayam
1 biji tomato, dipotong dadu
4 sudu makan rempah kari daging
5 biji buah pelaga *
5 kuntum bunga cengkih *
1 batang kulit kayu manis *
2 tangkai daun kari *
1 helai daun pandan, disimpul*
1 cawan santan pekat
1 keping asam gelugor
3 cawan air@secukupnya
garam & gula secukup rasa
minyak masak

Bahan Tumbuk/Kisar:
1 labu bawang besar
2 inci halia
4 ulas bawang putih
2 biji cili merah
sedikit serbuk kunyit


Bahan Sayuran:
3 biji cili hijau [dibelah dua tidak putus]
2 biji tomato [dipotong 4]
1 batang lobak merah [potong 3cm, belah dua]
2 biji kentang [dipotong 4]
2 biji terung [dipotong 2 inci, belah dua]
5 tangkai kacang panjang-  saya skip ini tak ada



Caranya:
•Toskan kacang dhal dan rebus. Bila kacang setengah lembut masukkan ubi kentang dan lobak merah. Teruskan merebus hingga lembut. Ketepikan.
•Panaskan minyak. Tumiskan bahan bertanda (*) diikuti dengan setengah bahan kisar. Tumis sehingga garing. Kemudian masukkan buah tomato dadu dan teruskan menumis hingga naik bau.
•Satukan rempah dengan setengah lagi bahan kisar. Masukkan ke dalam bahan tumisan tadi. Teruskan menumis sehingga rempah sedikit garing. Masukkan ayam, tutup kuali dan masak sehingga ayam empuk.
•Bila ayam dah empuk, masukkan santan, air, asam, garam dan gula. Tunggu sehingga mendidih. Setelah itu masukkan terung, cili hijau, kacang panjang beserta bahan rebusan tadi. Masakkan lagi hingga mendidih.
•Rasakan asam dan garamnya. Akhir sekali masukkan buah tomato. Angkat.

No comments: