Tuesday, August 2, 2011

Salmon butter lemon sos

Panjangnya nama lauk nie hakikatnya simple saja... Menu berbuka berderet hari ini sebab terlebih rajin .
Lagipun menu ringkas memang cepat di sediakan. Suka sangat dengan menu ini cepat dan sedap
Resepi ringkas ini dari Yani Myresepi . Ucapan terima kasih buat Yani.


Salmon lemon  butter sos

Bahan-bahan ( 2 orang )
2 slices salmon
2 + 1 sudu besar olive oil
1 sudu besar butter
1/2 sudu besar jus lemon
4 sudu besar air
garam secukup rasa
lada hitam secukupnya
daun bawang untuk hiasan
tepung gandum/ corn starch

Cara-cara
1.Kerat 2 salmon dan buang kulitnya. sapukan dengan tepung gandum.
 2.Panaskan 2 sudu besar olive oil. Bila olive oil panas, besarkan api dan masukkan salmon.
 3.Bila bahagian bawah salmon dah nampak kuning, balikkan dan masukkan pula 1 sudu besar olive   oil lagi. Masukkan garam, dan lada hitam. Kemudian balik-balikkan salmon sehingga garing.
 4.Keluarkan salmon dari kuali, masukkan pula air, butter dan jus lemon. Panaskan sehingga air meruwap dan sos lemon melekat kat sudu
. 5.Tuangkan sos lemon ke atas salmon dan taburkan dengan daun bawang.

NOTE: Saya buat last minute sos nya supaya ikan tidak kembang dan masih garing.

No comments: