Nanti kita update ye. Dan tadi waktu berbuka kita makan mee kuah udang yang simple.
Mee Kuah Udang
cili kisar – ikut suka tahap kepedasan
tomato sup – saya guna Kimball soup
sedkit kicap cair
sos cili – sedikit saja
garam dan gula
1 kiub ayam
Bahan lain
Udang-Kulit dan kepala udang di rebus dan di kisar dan tapis .Air rebusan di simpan
tomato sup – saya guna Kimball soup
sedkit kicap cair
sos cili – sedikit saja
garam dan gula
1 kiub ayam
Bahan lain
Udang-Kulit dan kepala udang di rebus dan di kisar dan tapis .Air rebusan di simpan
Mee basah – dicelur
Telur – di rebus
Limau kasturi
Daun Bawang
Bawang goreng untuk hiasan
Cara:
1. Mula-mula panaskan minyak
2. Tumis udang sebentar dan angkat kemudian masukan cili kisar tumis hingga hilang bau cili dan pecah minyak
3. Masukkan sedikit air biar hingga cili betul-betul masak
4. Tambahkan air rebusan udang yang telah di kisar dan di tapis agak agak .
5. Kemudian masukkan sos tomato sup , sos cili , kicap cair, gula dan garam.Biarkan kuah mendidih . Daun Bawang
Bawang goreng untuk hiasan
Cara:
1. Mula-mula panaskan minyak
2. Tumis udang sebentar dan angkat kemudian masukan cili kisar tumis hingga hilang bau cili dan pecah minyak
3. Masukkan sedikit air biar hingga cili betul-betul masak
4. Tambahkan air rebusan udang yang telah di kisar dan di tapis agak agak .
6. Masukan kembali udang yang telah di goreng tadi .Perisa kan dengan kuib ayam . Birkan didih dan angkat
No comments:
Post a Comment