Kuey teow kerang yang cepat di sediakan.
Kuey Teow Kerang
sebungkus kuey teow
5 ulas bwg putih- ditumbuk
2 sudu cili yg telah di goreng
4-5 sudu kicap pekat
3 biji telur
1 kg kerang – saya beli yang siap di kopek
taugeh, cili merah dan kucai
1 tbsb sos nampla / sos ikan
1/2 sudu teh minyak bijan
Cara-cara
Tumis bwg putih sampai naik bau kemudian masukkan pes cili.
Bila cili naik bau masukkan minyak bijan n kicap. gaul2 kemudian masukkan telur.
biar kan sebentar barulah di kacau , kemudian masukan kerang dan kuey teow sebatikan . Masukan sos nampla ..agak tahap masin nya. Akhir sekali sebelum tutup api masukan tauge dan daun kuchai.
Nota: pes cili yang telah di goreng adalah cili yang telah di masukan air asam dan sos tiram di buat awal terlebih dahulu. Boleh di simpan lama dan sesuai utk kegunaan dalam masakan sayur juga.
No comments:
Post a Comment