Salam pagi ahad....situasi masih beraya lagi ..masing masing baru pulang dari bercuti di kampung maka lepas nie banyak lah jemputan ke rumah terbuka . Saya pula...tiap tiap hari terbuka dah ...saya tak larat nak anjurkan rumah terbuka gitu sebab lepas terbuka saya tak larat nak susun kemas kembali . Biarlah orang saja yang anjurkan . Tapi jika ada yang datang berkunjung sudah semestinya saya jamu dengan apa yang termampu. Apapun jika konsep terbuka bagi saya ...kita tak mampu malayan tetamu yang datang secara dekat ...sekadar bersalaman dan harus layan tetamu lain pulak kan dan sibuk sudah semestinya
Saya nie jenis orang yang slow pace hehe saya suka pada situasi yang sederhana.
ok...melalut pergi ke cerita lain....pagi nie saya letakan gambar kek yang di buat petang semalam. Mengidam lah pulak nak makan kek yang penuh dengan rasa coklat pekat...nah....tapi makan hanya sepotong saja.
Kali ini saya mengunakan resepi kek dari Kak Liza ....sungguh sedap.
Terdapat sedikit olahan pada kek ini di mana, saya slice kan dan letak kerim berperisa capucino yang pekat. Bila kita makan kek pada bahagian tengah kita akan dapat rasa kopi hehe.
Dan saya mengunakan topping coklat cair untuk menutupi bahagian atas kek.
Resepi ini adalah dari fp beliau. Klik di SINI jika hendak ke Fp beliau.
KEK COKLAT
Bahan A
250 gm butter
250 gm gula perang atau kastor
4 biji telur gred B
1 sudu kecil esen vanilla
250 ml susu segar
Bahan B [ Ayak ]
290 gm tepung gandum
50 gm serbuk koko
1 sudu kecil nescafe instant
1 sudu besar baking powder
1/2 sudu kecil soda bikarbonat
Cara
1. Butter dan gula dipukul sehingga kembang.
2. Masukkan telur satu persatu. Pukul lagi. Masukkan esen
vanilla
3. Masukkan Bahan B yg telah diayakkan berselang seli
dengan susu segar.
4. Kacau rata dgn senduk kayu.
5. Masukkan dalam loyang yg telah dilapikkan kertas dan
bakar dalam oven yg telah dipanaskan suhu 170'C selama 45 minit atau sehingga
masak.
6. Sejukkan dan hiaskan dengan topping coklat.
Coklat Topping
1 cawan susu pekat
60 gm butter
50 gm serbuk koko
1. Kacau secara double boiler sehinga larut dan sejukkan
sekejap.
No comments:
Post a Comment